Revija Mehanik in Voznik


Oglas

Hitri iskalnik


Oglas
Revija Mehanik na Facebooku

Gneča na naših cestah se stopnjuje

Predstavniki Policije in drugi strokovnjaki s področja prometne varnosti voznikom sporočajo, naj vozijo varno, strpno in po predpisih

Varno in strpno

Na skupni novinarski konferenci pred začetkom glavne turistične sezone so predstavniki Policije, Družbe za avtoceste v RS in Javne agencije RS predstavili svoje aktivnosti za večjo pretočnost cest in napotke voznikom za varnejše potovanje. Vsem, ki se boste v prihajajočih dneh in tednih odpravili na pot, svetujejo predvsem veliko mero strpnosti. K zmanjšanju zastojev pa lahko pripomoremo tudi vozniki sami, in sicer tako, da ob zaporah upoštevamo varnostno razdaljo ter signalizacijo pred zaporami.

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se namreč zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni mogoče povsem izogniti. Kot so povedali govorci na novinarski konferenci, lahko povečan promet pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu.

Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldne in sobotah dopoldne, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldne pa je največ prometa v nasprotni smeri. Policisti zato voznikom priporočajo, naj se izognejo prometnim konicam in se na pot odpravijo z veliko mero strpnosti.

Poleti se bo promet na turističnih območjih zgostil, več bo tudi turistov
Z začetkom turistične sezone se je tudi promet na avtocestah in hitrih cestah precej zgostil. Po besedah Ivana Kapuna, vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, se bo število turistov v letošnjem letu nekoliko povečalo. Največ jih v poletnih mesecih tudi letos pričakujemo v obmorskih in gorenjskih turističnih krajih ter naravnih zdraviliščih.

Porast števila gostov letos pričakujejo tudi v sosednji Hrvaški, zato je pričakovati določene negativne vplive in posledice na državnih in deloma tudi na lokalnih cestah v Sloveniji (nor. povečano gostoto prometa, povečan hrup, prometne nesreče ...). Smeri povečanih prometnih tokov bodo v letošnji poletni sezoni zelo podobne lanskim, zato povsem utemeljeno pričakujemo, da se bodo tudi letos na vseh glavnih cestnih povezavah oziroma na avtocestnem križu pojavljali občasni krajši ali daljši prometni zastoji.

Varno in strpno
Poleg predstavnika Policije, Ivana Kapuna, vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, sta na konferenci sodelovala še Ulrich Zorin, vodja Službe upravljanja prometa in prometne varnosti v DARS, d. d., in Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa.

Vzrok za prometne nesreče v gostejšem prometu predvsem prekratka varnostna razdalja
"Med kršitvami pričakujemo največ nepravilnega prehitevanja, vožnje na prekratki varnostni razdalji ter drugih oblik agresivne vožnje, s katerimi se bodo vozniki poskušali prebiti iz 'neprostovoljnega ujetništva'. Analize kažejo, da do najhujših posledic prometnih nesreč - do hudih poškodb in smrti - običajno prihaja takrat, ko je promet redek oziroma poteka normalno, saj so hitrosti takrat večje.

Vzroki za te prometne nesreče so najpogosteje neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti ter nepravilna smer in stran vožnje. V gostem prometu število prometnih nesreč sicer ni zanemarljivo, vendar pa so njihove posledice blažje; večinoma gre za prometne nesreče z materialno škodo in lahko telesno poškodovanimi udeleženci, med vzroki zanje pa je velikokrat prekratka varnostna razdalja, zaradi katere prihaja do naletov in s tem povezanih zastojev," je pojasnil Kapun.

Načrtovane aktivnosti policistov
Policija bo svoje aktivnosti prilagodila izsledkom analize varnosti cestnega prometa. Policisti bodo prisotni predvsem tam, kjer bo problematika (npr. ob zastojih zaradi večje gostote prometa ali prometnih nesreč). V skladu s svojimi pristojnostmi bodo pomagali udeležencem cestnega prometa.

Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč. Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bodo nadzirali promet in zoper kršitelje dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oziroma prehitevalnih pasovih kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje. Pogosto bodo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v poletnih mesecih skoraj tako pogosto prisoten v prometnih nesrečah kot decembra. (pfi/foto Policija)

Opozorila in nasveti voznikom
  • Ob zastojih ne zapuščajte vozil in ne hodite po avtocesti ali hitri cesti. S takšnim ravnanjem namreč ogrožate predvsem svojo varnost.
  • Če pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za intervencijska vozila (reševalce, gasilce, policiste, izvajalce rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …). Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. S pravilnim ravnanjem intervencijskim službam omogočite hitrejši prihod na kraj dogodka, hitrejšo prvo pomoč ponesrečencem in hitrejšo odpravo vzroka zastoja.
  • V poletnih mesecih velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v RS, kjer je ob sobotah in nedeljah prepovedan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, in sicer ob sobotah med 6. in 16. uro ter ob nedeljah med 8. in 22. uro.
  • V primeru udeležbe v prometni nesreči samo z materialno škodo je treba vozila takoj umakniti iz vozišča. Udeleženca prometne nesreče pa se lahko sama dogovorita in izpolnita evropsko poročilo o prometni nesreči. Predlagamo fotografiranje kraja prometne nesreče še pred umikom vozil. V takem primeru ni treba klicati policije, razen če je udeležen tujec.
  • Ob počasni vožnji se je treba korektno in skladno z zakoni umakniti z vozišča.
  • Poleti so na cestah zelo izpostavljeni tudi pešci, kolesarji, motoristi, ki so šibkejši, vendar enakopravni udeleženci cestnega prometa; nanje moramo biti še posebej pozorni!
  • Vožnja v naravnem okolju je prepovedana (še zlasti v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi: naravni rezervati, krajinski parki ipd.).
  • Vožnja po nasipih in v bližini rečnih brežin, obal jezer in gramoznic je lahko zelo nevarna.
  • Če boste s sabo na dopust oziroma počitnice vzeli hišne ljubljenčke, poskrbite, da bo njihov prevoz ustrezen, da bodo imeli dovolj hrane in vode. Vremenske nevšečnosti vplivajo tudi nanje. Če pa je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu.
 

Iz vsebine št. 6/2017
Nova številka

Oglas

Audio in Video snemanje občinskih sej

ugodne tende, poceni tende, kvaliteta in pet letna garancija - calamuso

Unser Klebstoff klebt: Holz, Stahl, Aluminium, Porzellan, Glas, PMMA, Gummi, Hart-PVC, Leder, ABS, Luran und sämtliche handelsübliche Kunststoffe miteinander und untereinander. industriekleber PASCOFIX

lepilo za keramiko, lepilo za ploščice, samorazlivna izravnalna masa, hidroizolacija teras, stopnice iz keramike

imo, gradbeno lepilo, hitrovezoče lepilo, lepilo za kameno volno, hidroizolacija kopalnic, hidroizolacija balkona, polimerni beton, prednamaz, dobetoniranje, akrilna emulzija, samorazlivna masa, samorazlivne mase, izravnalne mase, oblaganje stopnic, stopnica, stopnice, stopniščne obloge, balkonske obrobe, fugirna masa, sanacija vlage

Poročni film in fotografija

HotPoint polnilec za mobilne telefone

Revija mehanik in voznik, vse o avtomobilizmu

ODVETNIŠKA DRUŽBA KRAPENC in odvetniki, o.p., d.o.o., civilno pravo s poudarkom na odškodninskem pravu, kazensko pravo, prekrškovno pravo, socialno in delovno pravo, gospodarsko pravo, upravno in davčno pravo

Miss Hawaiian Tropic 2010 Tjaša sidar

Srteha SOS, hitra pomoč za vašo streho, 24ur

Avtoservis nunar

Računovodske storitve, računovodstvo, knjigovodstvo

Za dobro počutje vašega konja www.vodnik-nastilj.eu

San-Ker zaključna gradbena dela polaganje keramike, polaganje mozaika, polaganje ploščic, zidarska dela, sanacijska dela, centralne napeljave, ploščice, keramika, polaganje granita, polaganje kamna, malarska dela, gradnja prizidkov, izdelava novih fasad ter sanacija starih fasad, izvedba suhomontažnih gradbenih sistemov (knauf), Sanacija in adaptacija starih objektov

Simmedia d.o.o. [www.simmedia.eu]

www.vemis.si [Vemis - zidarske storitve]

www.rbprojekt.siRB PROJEKT d.o.o. gradbeni inženiring]

www.zaklad.si[Zaklad d.o.o. in Bogdan Kladnik]

www.dvdteka.si[Video Black & White, izposotja DVDjev 24/7]

Rok Cvetkov [Rok Cvetkov - Stunt Man]

www.pascofix.si [Sinerg d.o.o. - edino lepilo s triletno garancijo PASCOFIX, Pasco Fix]

www.pascofix.it [è incollato con PASCOFIX, L' unica colla con garanzia]

Izkoristite prednosti elektronskega poslovanja z Limonet CRM, ki vam omogoča: bazo/šifrant strank, ponudbe, račune, dokumente, neomejeno prosotra, opomnike email/sms, sms storitev je brezplačna v določenih paketih - Limonet CRM

Sms oglaševanje Limonet SMS Oglaševanje

izdelava spletne strani

oblikovanje spletne strani

Take advantage of electronic commerce by Limonet CRM software

Take controll of your business by Limonet CRM solutions

Sms adverting with Limonet SMS centre

Unique web page with or without CMS Limonet - web pages

You can expand globally and becom a partner or distributor for Limonet services

PASCO-Industrieklebstoffe [PascoFix industrie Klebstoff ]

internet, strežniki, php, asp, sql, baze, baza, izdelava, spletnih, strani, poslovanje, registracija, CMS, domen, elektronsko, programi, aplikacije, oblikovanje, razvoj, programov, software, računalniška, oprema, servis, računalnikov, CRM, tehnična, pomoč, , upravljanje, nove, cene, nižje, ugodno, cms, crm, stranke, dogodki

  

internet, strežniki, php, asp, sql, baze, baza, izdelava, spletnih, strani, poslovanje, registracija, domen, elektronsko, programi, aplikacije, oblikovanje, razvoj, programov, software, računalniška, oprema, servis, računalnikov, tehnična, pomoč, , upravljanje, nove, cene, nižje, ugodno, cms, crm, stranke, dogodki