Revija Mehanik in Voznik


Oglas

Hitri iskalnik


Oglas
Revija Mehanik na Facebooku

V Tacnu so se pomerili policisti motoristi

Na poligonu Policijske akademije v Tacnu zabrneli motorji, policisti motoristi so se pomerili v spretnostni vožnji

policist_motorist
Danes, 23. maja, je na poligonu Policijske akademije v Tacnu potekal letni preizkus policistov motoristov v spretnostni vožnji z motornimi kolesi, na katerem so se pomerili policisti iz vse Slovenije. Udeležilo se ga je 24 policistov motoristov in štiri policistke motoristke, ki so svoje spretnosti in psihofizično pripravljenost preizkušali v zahtevnih elementih razgibanega poligona.

Namen letnega preizkusa, ki ga organizira Policijska akademija, je preveriti usposobljenost policistov motoristov v spretnostni vožnji z motornimi kolesi. Sodniki so postavili precej zahteven poligon z različnimi elementi spretnostne vožnje, kot so vožnja v slalomu, vožnja z zaklonom, prenos žogice v koridorju, natančna ustavitev motorja s podiranjem letvice itd.

Delo policistov motoristov je namreč izjemno zahtevno, saj morajo poleg policijskih nalog obvladati tudi vožnjo z motorjem. Za varno delo na motornih kolesih je nujna dobra psihofizična pripravljenost, predvsem pa tudi previdnost, še posebej v začetku motoristične sezone. Ko opravljajo svoje naloge na motorju in npr. med vožnjo odkrivajo kršitelje, morajo biti izjemno pozorni tudi na ostale udeležence in dogajanja v cestnem prometu. Takšno delo zahteva dobro izurjenost, strokovnost, predvidevanje in včasih tudi nekaj iznajdljivosti. Zato so takšna usposabljanja za policiste nujna.

policist_motorist

Policiste in policistke je pred začetkom preizkusa pozdravil mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

policist_motorist

Kot je dejal Andrej Ošlak, vodja preizkusa, je letošnji preizkus prvi po petih letih. Nazadnje je bil organiziran leta 2011, nato pa ga - zavoljo delovne obremenitve policistov pa tudi pomanjkanja sredstev - več let ni bilo. Ob tem je dejal, da je z današnjimi nastopi policistov na poligonu izjemno zadovoljen, in poudaril, da so slovenski policisti motoristi izjemno dobro usposobljeni.

policist_motorist

Današnjega tekmovanja se je udeležilo 24 policistov motoristov iz vseh osmih policijskih uprav. Ekipno so se najbolje odrezali policisti Postaje prometne policije Kranj, ki so z atraktivno vožnjo osvojili prvo mesto. Drugi so bili policisti motoristi Postaje prometne policije Ljubljana, tretji pa policisti Postaje prometne policije Maribor.

policist_motorist


V posamičnem nastopu je zlato odličje prepričljivo osvojil kranjski prometnik Simon Turšič, srebrno mesto je pripadlo celjskemu policistu motoristu Blažu Tomažiču, ljubljanski prometnik Sandi Sheikha pa se je zavihtel na tretje mesto.

policist_motorist


Med seboj so se posebej pomerile tudi štiri policistke motoristke. Najboljša je bila Branka Jamnik s Postaje prometne policije Celje, druga je bila Ingrid Andreuzzi s Postaje prometne policije Koper, tretje mesto pa je osvojila Brigita Skurnšek s Postaje prometne policije Ljubljana.

policist_motorist

Izven konkurence so se z novimi motorji BMW R 1200 RT SF, ki so nekoliko širši, pomerili še vodje vseh osmih ekip. Lani novembra so namreč policisti dobili v uporabo 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF. Takšna prenova voznega parka je bila izjemno dobrodošla izboljšava, saj so bila motorna kolesa v policiji zadnjič nabavljena v letu 2008.

policist_motorist

V disciplini z novimi motorji je bil med vodji ekip najboljši Ljubljančan Tine Prevec, drugo mesto je osvojil Milko Osterc s postaje prometne policije Murska Sobota, tretji pa je bil Iztok Roškarič s postaje mariborske prometne policije.

policist_motorist


In kaj je potrebno narediti za dober rezultat? "Na poligonu je izjemno pomembna dobra koncentracija. Voziti moraš tako, kot bi vozil v prometu, torej tako, da varno prispeš na cilj," je dejal zmagovalec današnjega preizkusa, kranjski prometnik Simon Turšič. Vseeno je vožnja v dejanskem prometu precej nevarnejša. To še posebej velja za nujne vožnje, ko si policisti motoristi prizadevajo, da bi čim prej prišli na kraj nesreče ali drugega dogodka.

"Vsak trenutek se lahko pojavijo nevarne situacije. Vozniki se pogosto prepočasi odzovejo na policiste motoriste, ki se jim približujejo od zadaj. Prav tako moramo biti pozorni, da nam vozniki ne zaprejo poti s stranskih ulic, tudi pri prehitevanju moraš zelo previdno ocenjevati razdaljo nasproti vozečih vozil itd. Delo je zahtevno, a ga veliko lažje opravljaš, če imaš takšno delo rad," je še dodal Turšič.

policist_motorist


V Sloveniji je na vseh policijskih enotah skupaj 79 motornih koles in 231 policistov motoristov. Največ aktivnih policistov motoristov je na Postaji prometne policije Ljubljana, to je 58, najmanj pa na Postaji prometne policije Nova Gorica, in sicer 14. (pfi/foto Policija)

policist_motorist


 

Iz vsebine št. 6/2017
Nova številka

Oglas

Audio in Video snemanje občinskih sej

ugodne tende, poceni tende, kvaliteta in pet letna garancija - calamuso

Unser Klebstoff klebt: Holz, Stahl, Aluminium, Porzellan, Glas, PMMA, Gummi, Hart-PVC, Leder, ABS, Luran und sämtliche handelsübliche Kunststoffe miteinander und untereinander. industriekleber PASCOFIX

lepilo za keramiko, lepilo za ploščice, samorazlivna izravnalna masa, hidroizolacija teras, stopnice iz keramike

imo, gradbeno lepilo, hitrovezoče lepilo, lepilo za kameno volno, hidroizolacija kopalnic, hidroizolacija balkona, polimerni beton, prednamaz, dobetoniranje, akrilna emulzija, samorazlivna masa, samorazlivne mase, izravnalne mase, oblaganje stopnic, stopnica, stopnice, stopniščne obloge, balkonske obrobe, fugirna masa, sanacija vlage

Poročni film in fotografija

HotPoint polnilec za mobilne telefone

Revija mehanik in voznik, vse o avtomobilizmu

ODVETNIŠKA DRUŽBA KRAPENC in odvetniki, o.p., d.o.o., civilno pravo s poudarkom na odškodninskem pravu, kazensko pravo, prekrškovno pravo, socialno in delovno pravo, gospodarsko pravo, upravno in davčno pravo

Miss Hawaiian Tropic 2010 Tjaša sidar

Srteha SOS, hitra pomoč za vašo streho, 24ur

Avtoservis nunar

Računovodske storitve, računovodstvo, knjigovodstvo

Za dobro počutje vašega konja www.vodnik-nastilj.eu

San-Ker zaključna gradbena dela polaganje keramike, polaganje mozaika, polaganje ploščic, zidarska dela, sanacijska dela, centralne napeljave, ploščice, keramika, polaganje granita, polaganje kamna, malarska dela, gradnja prizidkov, izdelava novih fasad ter sanacija starih fasad, izvedba suhomontažnih gradbenih sistemov (knauf), Sanacija in adaptacija starih objektov

Simmedia d.o.o. [www.simmedia.eu]

www.vemis.si [Vemis - zidarske storitve]

www.rbprojekt.siRB PROJEKT d.o.o. gradbeni inženiring]

www.zaklad.si[Zaklad d.o.o. in Bogdan Kladnik]

www.dvdteka.si[Video Black & White, izposotja DVDjev 24/7]

Rok Cvetkov [Rok Cvetkov - Stunt Man]

www.pascofix.si [Sinerg d.o.o. - edino lepilo s triletno garancijo PASCOFIX, Pasco Fix]

www.pascofix.it [è incollato con PASCOFIX, L' unica colla con garanzia]

Izkoristite prednosti elektronskega poslovanja z Limonet CRM, ki vam omogoča: bazo/šifrant strank, ponudbe, račune, dokumente, neomejeno prosotra, opomnike email/sms, sms storitev je brezplačna v določenih paketih - Limonet CRM

Sms oglaševanje Limonet SMS Oglaševanje

izdelava spletne strani

oblikovanje spletne strani

Take advantage of electronic commerce by Limonet CRM software

Take controll of your business by Limonet CRM solutions

Sms adverting with Limonet SMS centre

Unique web page with or without CMS Limonet - web pages

You can expand globally and becom a partner or distributor for Limonet services

PASCO-Industrieklebstoffe [PascoFix industrie Klebstoff ]

internet, strežniki, php, asp, sql, baze, baza, izdelava, spletnih, strani, poslovanje, registracija, CMS, domen, elektronsko, programi, aplikacije, oblikovanje, razvoj, programov, software, računalniška, oprema, servis, računalnikov, CRM, tehnična, pomoč, , upravljanje, nove, cene, nižje, ugodno, cms, crm, stranke, dogodki

  

internet, strežniki, php, asp, sql, baze, baza, izdelava, spletnih, strani, poslovanje, registracija, domen, elektronsko, programi, aplikacije, oblikovanje, razvoj, programov, software, računalniška, oprema, servis, računalnikov, tehnična, pomoč, , upravljanje, nove, cene, nižje, ugodno, cms, crm, stranke, dogodki