75 let Porschejevih športnih avtomobilov

Leta 1948 je Ferry Porsche uresničil svoje sanje o športnem avtomobilu: s svojo ekipo je izdelal Porsche 356 “No. 1”. To je bilo rojstvo legendarne znamke in temeljni kamen za sijajno zgodbo o uspehu, za Porschejev mit. Proizvajalec športnih avtomobilov bo ta jubilej v letu 2023 obeležil s praznovanji po vsem svetu in s študijo Porsche Vision 357.

Oliver Blume, predsednik uprave Porsche AG, Michael Mauer, podpredsednik Style Porsche ter ambasadorja znamke Aksel Lund Svindal in Timo Bernhard s Porsche Vision 357 (od leve proti desni).

“Porschejevih 75 let ponazarja pionirskega duha, življenjsko moč in sanje. Proslavljamo skupaj z ljudmi, za katere so sanje gonilo,” je dejal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG. Slovesnosti se bodo začele s posebno razstavo “Driven by Dreams. 75 let Porschejevih športnih avtomobilov”. Odprli jo bodo 27. januarja v “DRIVE. Volkswagen Group Forumu” v Berlinu, trajala pa bo do 10. septembra 2023. Obiskovalci bodo tam imeli priložnost, da se potopijo v sanje in podvige Porschejeve zgodbe o uspehu ter da z digitalnim modulom zapišejo svoje sanje in vrednote.

Slogan “Driven by Dreams” opredeljuje bistvo znamke. Poleg tega odraža pristop, s katerim ljudje, ki stojijo za Porschejem, vsak dan izpolnjujejo sanje strank po vsem svetu. “Ponosni smo na svojo dediščino. To je naša osnova za uspešno prihodnost. Svojo dediščino povezujemo z inovativnostjo in napredkom – ter edinstveni zgodbi o Porscheju ves čas dodajamo nove nepozabne trenutke,” je pojasnil Blume.

Aksel Lund Svindal (levo) in Timo Bernhard ob modelu Porsche 919 Hybrid Evo.

Pogled nazaj na miselno potovanje v prihodnost
Tak primer je študija Porsche Vision 357 – poklon modelu 356. V Berlinu bo prvič na ogled. Z njo je ekipa Style Porsche Team monolitno oblikovanje prenesla v sedanjost in pokazala možne usmeritve prihodnje oblikovalske filozofije: zgovoren primer je sistematično izpopolnjena svetlobna grafika, ki progresivno in vizionarsko kaže v prihodnost. Osnovna zamisel odraža napetost med tradicijo in inovativnostjo: kakšne bi bile danes videti sanje Ferryja Porscheja o športnem avtomobilu?

“Z modelom Porsche Vision 357 smo si ustvarili prav posebno darilo za rojstni dan. Poudarja pomen našega oblikovalskega genskega zapisa, ki temelji na modelu 356,” je povedal Michael Mauer, vodja oddelka Style Porsche. “Študija poskuša ubrano povezati preteklost, sedanjost in prihodnost. Proporcionalna razmerja spominjajo na vzornika iz preteklosti, podrobnosti pa ponazarjajo pogled v prihodnost.” Porsche Vision 357, ki je zasnovan na tehnološki platformi modela 718 Cayman GT4 RS s 368 kW (500 KM ), simbolizira izjemno zmogljivost športnega avtomobila.

Dizajn je že od nekdaj elementarni del Porschejevega mita. Vizionarske študije in konceptna vozila so osnova za nezamenljivo in inovativno oblikovanje. “Ustvarjalno razmišljanje o prihodnosti je ključna naloga oddelka Style Porsche. Kajti študije so nabor idej za dizajn prihodnosti,” je dejal Michael Mauer. “Ves čas smo na miselnem potovanju v prihodnost mobilnosti. Vir navdiha nam je pri tem vedno zgodovina znamke. Pogled nazaj na našo tradicijo s študijo prihodnosti je zato le navidezno paradoksalen. Poleg tega je pomembna ustvarjalna svoboda: tako nastajajo dragocene ideje, ki nam pomagajo pri nadaljnjem inovativnem razmišljanju o naši dosledni filozofiji oblikovanja.”

Porsche Vision 357 predstavljal pogled v prihodnost znamke.

Ostali vrhunci na različnih lokacijah
Proslavljanje jubileja se bo pri Porscheju nadaljevalo pred vrati Stuttgarta z dogodkom “Retro Classics”. Vodilni sejem za historično avtomobilsko kulturo se bo odvijal v času od 23. do 26. februarja. 9. junija pa bo Porschejev muzej v Stuttgart-Zuffenhausnu nato odprl obsežno posebno razstavo. 10. in 11. junija bo Porsche Nemčija na dogodku “Festival of Dreams” na dirkališču Hockenheimring jubilej postavil v središče dogajanja.

V tamkajšnjem Porsche Experience Centru bo proizvajalec športnih avtomobilov predstavil zgodovino, sedanjost in prihodnost znamke. Na sporedu bodo razstave vozil, pogovori Dream Talks, nastopi v živo, različni tematski svetovi in številna druga zanimiva doživetja za zainteresirane, člane Porschejevih klubov, avtomobilske skupnosti, ljubitelje in stranke vseh starosti. Otroci bodo na svoj račun prišli na območju “Kids World”. Na dogodku “Festival of Dreams” bo na posebej označenem prostoru mogoče prenočevati v avtodomih.

Pomembno vlogo bo imel tudi avtomotošport: poleg neposrednega prenosa dirke 24 ur Le Mansa bodo na prizorišču potekale tudi dirke za pokale Porsche Carrera Cup Nemčija, Porsche Carrera Cup Beneluks in ADAC GT Masters.

Porsche Vision 357 je nadgradnja temelja izpred 75 let modela Porsche Type 356.

Predstavitve in razstave po vsem svetu
Zgodbi o uspehu “75 let Porschejevih športnih avtomobilov” bodo prostor namenili tudi v muzeju Petersen Automotive Museum v Los Angelesu, na najvišji avtomobilski razstavi na svetu na Großglocknerju in v Prometnem muzeju v Luzernu. Poleg tega bo posebej za jubilejno leto zasnovani tovornjak Heritage Truck vsebine razstave “Driven by Dreams” popeljal na več kot 60 krajev v Evropi in ZDA. Zaključek globalnih aktivnosti bo avtomobilski festival “Rennsport Reunion” v Kaliforniji od 28. septembra do 1. oktobra.

60 let modela 911 in 100 let Le Mansa
V jubilejnem letu “75 let Porschejevih športnih avtomobilov” sta pred nami še dva okrogla rojstna dneva: 60 let modela 911 in 100 let dirke 24 ur Le Mansa. Model 911 navdušuje že vse od predstavitve na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) septembra 1963: s svojim ikoničnim dizajnom in doživetjem vožnje, ki mu ni para, se je vtisnil v kolektivni spomin ljubiteljev športnih avtomobilov po vsem svetu.

Tudi organizatorji najbolj slavne vzdržljivostne dirke na svetu imajo razlog za praznovanje. 10. in 11. junija bodo na dirkališču ob reki Sarthe praznovali 100-letnico dirke “24 ur Le Mansa”. Vsak proizvajalec športnih avtomobilov sanja o uspehih na dirkališču Circuit des 24 Heures, Porsche pa je še posebej tesno povezan s to klasično vzdržljivostno preizkušnjo: znamka je najuspešnejša in hkrati edina, ki je bila na francoski dirki 24 ur Le Mansa brez prekinitev prisotna od leta 1951. V tem času je Porsche osvojil 110 razrednih in 19 skupnih zmag. (mpo/foto Porsche)

 

 

Delite