75 let od prvega serijskega Volkswagnovega Hrošča

Serijska proizvodnja Volkswagna, ki so ga interno označevali Typ 1 in je kasneje po vsem svetu zaslovel kot »Hrošč«, se je začela šele po koncu vojne 27. decembra 1945 pod tujim skrbništvom, ki ga je pred tem junija 1945 nad družbo Volkswagenwerk GmbH prevzela britanska vojaška vlada. Britanci so načrtovali, da bodo z izdelavo avtomobilov Volkswagen Typ 1 zadostili transportnim potrebam znotraj okupacijske cone. Ta pragmatična odločitev je tovarno obvarovala pred razgradnjo, ki ji je grozila.

Posebno vlogo je pri tem odigral višji rezidenčni častnik major Ivan Hirst. Njegova daljnovidnost in talent za improvizacijo sta omogočila začetek proizvodnje avtomobilov v letih planskega gospodarstva ob pomanjkanju konkurenčnih pogojev. S svojim navdušenjem za tehniko in avtomobile, z odločnostjo in jasno držo mu je uspelo v osupljivo kratkem času nekdanji orožarski obrat preurediti v gospodarsko družbo za civilne namene.

Od leta 1946 so do denarne reforme vsak mesec izdelali okrog 1.000 vozil – več ni bilo možno, ker je primanjkovalo surovin in materiala pa tudi delovne sile. Za kasnejšo rast podjetja so skrbniki, ki so bili odgovorni do jeseni 1949, začrtali pravo smer: vzpostavili so servisno službo in sistem prodaje, poleti 1947 pa so začeli Volkswagnov avto tudi izvažati.

Odločitev za začetek proizvodnje za civilne namene in za serijsko izdelavo modela Volkswagen Typ 1 je bila izhodišče za edinstveno zgodbo o uspehu. Zaradi hitrega ponovnega zagona proizvodnje je imela družba Volkswagenwerk GmbH po uvedbi nemške marke odličen izhodiščni položaj za gospodarski razmah.

Pod neuradnim imenom “Hrošč” je model Typ 1 po vsem svetu postal tako priljubljen kot noben drug avto. Med rekorderji je bil tudi po trajanju proizvodnje in številu izdelanih vozil: šele po 21.529.464 izdelanih primerkih, od katerih jih je bilo 15,8 milijona proizvedenih v Nemčiji, se je Volkswagen šele julija 2003 odločil za zaustavitev proizvodnje VW Hrošča v Mehiki. (mpo/foto Volkswagen)

Volkswagen Typ 1, Hrošč (Beetle)
Delite