Volkswagen bo v Zwickauu izdeloval le električna vozila

Volkswagen je z uradnim začetkom proizvodnje modelov ID.5 in ID.5 GTX2 uspešno zaključil preureditev tovarne vozil v Zwickauu v obrat, v katerem bodo izdelovali samo še električne avtomobile. Tovarna v zahodni Saški, ki se lahko pohvali z dolgo tradicijo, je prva tovarna kakšnega velikoserijskega proizvajalca na svetu, ki je v celoti prešla s proizvodnje vozil z motorji z notranjim zgorevanjem na vozila z električnim pogonom.

V Zwickauu tako zdaj izdelujejo šest modelov znamk Volkswagen, Audi in CUPRA; vsi temeljijo na koncernski modularni platformi za električna vozila (MEB). Letos bodo v mrežo tovarn za proizvodnjo električnih vozil vključili še tovarne v Emdnu (Nemčija; ID.43), Hannovru (Nemčija; ID. Buzz4) in Chattanoogi (ZDA; ID.4). Znamka Volkswagen je tako postavila temelje za proizvodnjo 1,2 milijona popolnoma električnih vozil na osnovi platforme MEB v svojih tovarnah v Evropi, ZDA in na Kitajskem v letu 2022.

Digitalizirana, učinkovita tovarna kot vizitka koncerna
Od leta 2018 so tovarno vozil v Zwickauu z naložbami v višini približno 1,2 milijarde evrov preuredili s proizvodnje vozil z motorji z notranjim zgorevanjem na proizvodnjo električnih avtomobilov ter v digitalizirano, prilagodljivo in zelo učinkovito tovarno, ki je danes vizitka koncerna. Med drugim uporabljajo vse več pametnih robotov Industrije 4.0 in samovozečih transportnih sistemov, ki povsem avtonomno pripeljejo komponente na montažno linijo.

Skoraj 40 odstotkov vseh naložb je bilo namenjenih obnovi in širitvi karosernice. Že tako visoka stopnja avtomatizacije na tem področju je zdaj skoraj 90-odstotna, število najsodobnejših robotov se je povečalo s 1.200 na 1.625. Tudi avtomatizacija montaže se je skoraj podvojila in zdaj dosega 28 odstotkov, ergonomija proizvodnje pa se je bistveno izboljšala. Prilagodili so izključno delovna mesta z monotonimi ali fizično zahtevnimi nalogami, na primer delo z rokami nad nivojem ramen ali delo nad glavo.

Skupno je bilo ustvarjenih več kot 50.000 kvadratnih metrov novih stavbnih površin, na primer za razširitev stiskalnice, v kateri zdaj na sami lokaciji stiskajo vse dele zunanje lupine karoserij za električne modele, kar pomeni letni prihranek 9.000 voženj s kamioni. Drugi osrednji gradbeni projekti so vključevali gradnjo nove logistične hale in sekvenčnika baterij. Slednji je zdaj najvišja stavba v tovarni Zwickau. Obseg naložb samo za te tri projekte je bil približno 115 milijonov evrov.

Nova delovna mesta
E-mobilnost je v mestu Zwickau ustvarila perspektivna delovna mesta. Približno 9.000 stalno zaposlenih v tej tovarni so na novo tehnologijo pripravili z obsežnim usposabljanjem. Vsi zaposleni so se na primer udeležili informativnih dogodkov o e-mobilnosti. 3.000 zaposlenih je opravilo centralno usposabljanje za e-mobilnost, kjer so se podrobno izšolali za nove zahteve proizvodnje. Zaposleni v Zwickauu so do konca leta 2020 v seštevku realizirali okrog 20.000 dni usposabljanj.

S proizvodne linije v Zwickauu prihaja šest modelov treh znamk – Volkswagen ID.35, ID.4 in ID.5 ter Audi Q4 e-tron6, Q4 Sportback e-tron7 in CUPRA Born8. Proizvodna kapaciteta zadošča za letno proizvodnjo več kot 300.000 vozil, kar pomeni, da je tovarna vozil v Zwickauu trenutno najzmogljivejši proizvodni obrat za električna vozila v Evropi. (mpo/foto Volkswagen) 

Delite