Volkswagen Amarok je cestni in terenski multitalent

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila predstavlja novi Amarok. Cestni in terenski multitalent je bil oblikovan in zasnovan v Nemčiji in Avstraliji, izdelovali pa ga bodo v Južnoafriški republiki. Zaradi svoje opreme, več kot 20 novih asistenčnih sistemov, mobilnih spletnih storitev, motorjev, ki jih odlikujeta učinkovitost in močan navor, dveh tehnologij štirikolesnega pogona, po meri prilagojene dodatne opreme in očitnih Volkswagnovih oblikovalskih genov je po mnenju konstruktorjev novi Amarok eden najbolj vsestranskih in uravnoteženih pickupov na svetu. Prestižni pickup bo v prvih državah na trgu od konca leta.

Volkswagen Gospodarska vozila (VW GV) je v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji, Afriki, Severni Aziji ter Južni in Srednji Ameriki prodal več kot 830.000 vozil Amarok prve generacije. Zdaj sledi druga generacija, pri kateri je po zagotovilih proizvajalca vse novo. Amarok je postal večji, močnejši, bolj karizmatičen, bolj atletski.

Novi Amarok bo na voljo s štirivratno dvojno kabino (DoubleCab) in dvovratno enojno kabino (SingleCab). Pri obeh različicah so na stranski silhueti še posebej opazni polkrožni koloteki. Blatniki nad do 21-palčnimi aluminijastimi platišči so močno razširjeni in imajo v predelu kolotekov obrobe iz robustne plastike.

Novi Amarok je večji in ima prostornejšo potniško kabino.

Velika medosna razdalja za bolj dovršene terenske lastnosti
S 5.350 milimetri je novi Amarok 96 milimetrov daljši od svojega predhodnika. 3.270 milimetrov dolga medosna razdalja se je povečala za 173 mm. To še zlasti v drugi sedežni vrsti v dvojni kabini zagotavlja več prostora. Medosna razdalja se je torej povečala precej bolj kot celotna dolžina. S tem sta se skrajšala previsa karoserije. Rezultat: čvrstejša proporcionalna razmerja in boljše terenske zmogljivosti zaradi boljših naklonskih kotov za vstop v strmino oziroma izstop iz nje. Terenske zmogljivosti Amaroka, ki bo na številnih trgih serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom, dodatno izboljšuje bistveno večja prevozna globina za premagovanje vodnih poti. Prej je znašala 500 mm, zdaj pa kar 800 mm.

Visokokakovostna Volkswagnova notranjost za profesionalne naloge
Ekipa oblikovalcev za Volkswagen Gospodarska vozila je ustvarila funkcionalno in visokokakovostno notranjost s preglednimi upravljalnimi elementi in digitalnimi zasloni. Paleto zaslonov sestavljajo digitalni 8,0-palčni instrumenti (‘Digital Cockpit’, od ‘Style’ popolnoma digitalni 12,0-palčni) in najsodobnejši zaslon na dotik v obliki tablice za infotainment sistem. Pri znamki VW GV so za Amarok uporabili kombinacijo digitalnih funkcij z intuitivnim upravljanjem ter ergonomsko oblikovanih tipk oziroma pritisnih ali vrtljivih stikal. S temi klasičnimi tipkami se na primer upravljajo glasnost infotainment sistema in nastavitve štirikolesnega pogona. 

Prostoren Cargo Box za do 1,16 tone tovora
Presenetljivo prostoren je tudi tovorni prostor za enojno ali dvojno kabino, tako imenovani Cargo Box. Tako kot pri predhodniku je na nakladalni površini med kolesnima ohišjema dovolj prostora za prečno naloženo euro paleto; pri izvedbi z enojno kabino je mogoče namestiti celo dve prečno naloženi paleti. Tovor lahko pričvrstite v pritrdilnih ušescih na nakladalni površini, od katerih je vsako lahko obremenjeno z do 500 kilogrami. Tako kot ta visoka obremenljivost se je povečala tudi največja nosilnost: z dobre ene tone na 1,16 tone. Tovorni prostor je mogoče zavarovati tudi z električno pomičnim rolojem. Ta rolo lahko odpirate in zapirate na samem Cargo Boxu, znotraj vozila ali na daljavo prek avtomobilskega ključa.

Z novim Amarokom bo mogoče prepeljati tudi več tovora.

Nova ponudba dodatne opreme izpolnjuje vse zahteve
Zanimiva opcija za svetovne popotnike: statična strešna obremenitev 350 kg omogoča na primer postavitev strešnega šotora za štiri osebe, ki bo na voljo v programu dopolnilne opreme. Poleg tega bodo bodisi kot tovarniška vgradnja ali v ponudbi dopolnilne opreme na voljo tudi elementi, kot so do 21-palčna aluminijasta platišča, terenske pnevmatike (do 18 palcev) in najrazličnejši nosilci za prikolice. Za tovorni del bodo poleg tega na voljo rešitve, kot so nosilec za kolo, večnamenski nosilni sistem, ročna različica roloja (prekrivalo tovornega prostora) in različne izvedbe stilskega loka. Ponovno bo na voljo tudi trda streha za prtljažni prostor, s katero se pickup praktično spremeni v SUV, ki ima toliko tovorne prostornine kot kakšen kombi.

Terenske lastnosti vozila je mogoče dodatno optimizirati z zaščitno cevjo za sprednji del vozila, elementi za zaščito podvozja, vlečnimi ušesci in cevjo za zrak, nameščeno na zunanji strani levega A-stebrička, ki med vožnjo po vodi motor oskrbuje s svežim zrakom.

V notranjosti izstopa velik zaslon na sredinski konzoli, ki olajša upravljanje sistemov.

Pet turbomotorjev, individualno prilagojenih za svetovne trge
Za novi Amarok so bili razviti štirje turbodizelski motorji (TDI) in en turbobencinski motor (TSI). Vsem petim motorjem sta skupna učinkovitost in visok navor. Na afriškem trgu bo na primer v ponudbi osnovni motor: 2,0-litrski TDI s štirimi valji in 110 kW (150 KM). Naslednji močnejši motor, ki bo na voljo na številnih trgih po svetu, je 2,0 litrski štirivaljni TDI s 125 kW (170 KM). Kot tretjega po moči bodo pri VW GV ponudili štirivaljni TDI z gibno prostornino 2,0 litra in biturbo polnjenjem; ta motor lahko razvije moč 150 kW (204 KM) oz. 154 kW (209 KM), odvisno od trga. Novi najzmogljivejši TDI je 3,0-litrski motor V6 z močjo 177 kW (241 KM) oz. 184 kW (250 KM), odvisno od trga. Posebej za klasične bencinske trge je bil zasnovan 2,3 litrski turbobencinski motor z 222 kW (302 KM).

Nov 10-stopenjski avtomatski menjalnik in dva sistema 4MOTION
Vse različice Amaroka z močjo od 154 kW bodo na trg prišle serijsko opremljene z novim 10-stopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki bo imel elektronsko prestavljanje (shift-by-wire). Za različico s 150 kW bo ta avtomatski menjalnik na voljo kot dodatna oprema. Novi 10-stopenjski menjalnik nadomešča 8-stopenjski avtomatski menjalnik, ki se je vgrajeval v predhodnika. Poleg njega bodo za različne motorje na voljo še 6 stopenjski avtomatski ter ročni 6-stopenjski in 5-stopenjski menjalniki.

Na številnih trgih bo Amarok serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom (4MOTION). Glede na regijo in motor bosta na voljo dva različna sistema 4MOTION: eden s vklopljivim in drugi s stalnim štirikolesnim pogonom. Tehnologija pogona zagotavlja, da bo novi Amarok kos vsakemu terenu in da bo lahko glede na različico motorja vlekel do 3,5 tone.

Več kot 20 novih asistenčnih sistemov za popolno udobje
Do šest različnih voznih profilov (načinov vožnje) vozniku pomaga v najrazličnejših situacijah – na primer pri vožnji po spolzkih podlagah ali na zahtevnih terenskih odsekih. Dodatno udobje zagotavlja širok nabor asistenčnih sistemov. Več kot 20 teh sistemov – na primer avtomatsko uravnavanje razdalje ACC+ (v avtomatsko uravnavanje hitrosti je vključeno prepoznavanje prometnih znakov s pomočjo skeniranja s kamero) ali matrični LED-žarometi IQ.LIGHT – je v Amaroku novih in z njimi je Volkswagnov model eden najbolj udobnih pickupov na svetovnem trgu. (mpo/foto Volkswagen)

 

 

Delite