Alpine A480 moštva Alpine Elf se privaja na Ameriko

Po kratkem zimskem premoru je prvenstvo FIA WEC tik pred začetkom svoje desete sezone, ki bo v Sebringu, kjer se bodo tekmovalci in moštva najvišje ravni vzdržljivostnega dirkanja pomerili na enem najslavnejših avtomobilskih dirkališč.

Čeprav je Alpine ta ameriška steza znana, saj je tam nastopila že leta 1964 in se leta 2019 uvrstila na zmagovalni oder razreda LMP2, bo imelo moštvo Alpine Elf Endurance med prologom letošnjega prvenstva FIA WEC polne roke dela. Kljub enoletnim izkušnjam v elitnem razredu Hypercar bo znamka s puščičastim A svoj dirkalnik A480 s startno številko 36 ta konec tedna prvikrat pognala po dirkališču Sebring, kjer bo že prihodnji konec tedna prva dirka sezone, 1000 milj Sebringa.

Preizkušnja vzdržljivosti
Dirkališče Sebring International Raceway je bilo zgrajeno na nekdanjem vojaškem letališču in ima danes sedemnajst ovinkov ter več ravnin z izjemno abrazivno površino in grbinami na stikih starih betonskih in novih asfaltiranih delov steze. Ta posebnost dirkališča, ki velja za enega ključnih dejavnikov dirke, je spektakularna ter predvsem strašljiva za blažilnike in ravno dno dirkalnika, če podvozje na stikih raznih površin ne deluje optimalno.

Moštvo in njegovi dirkači bodo med skupno več kot dvanajstimi urami preskusnih voženj, razdeljenih v štiri treninge v dveh dneh, morali izpopolniti svoje znanje in najti najboljše nastavitve, najprimernejše kompromise za prilagoditev A480 izzivom tega dirkališča in te dirke. Vložek je toliko večji, ker dirka 1000 milj Sebringa prinaša več točk kot šesturne dirke, ki tvorijo polovico prvenstva.

Trije izkušeni dirkači
Nicolas Lapierre, ki je v dirki 12 ur Sebringa zmagal v letih 2011 in 2018, bo moštvo obogatil s svojimi izkušnjami, enako pa tudi André Negrão, ki je s Francozom leta 2019 v dirki 1000 milj moštvu Alpine priboril drugo mesto. Tudi Matthieu Vaxiviere bo prispeval dragocene izkušnje, saj je leta 2019 v dirki 12 ur Sebringa osvojil drugo mesto s samo dobro sekundo zaostanka za zmagovalno posadko.

Med pripravami na začetek sezone se je trojica dirkačev minuli mesec privajala na Alpine A480 med zasebnimi preskusnimi vožnjami na stezi Paul Ricard. Moštvo Alpine Elf Endurance ima ta hip za seboj niz šestih zaporednih uvrstitev na zmagovalni oder, vključno z dirko 24 ur Le Mansa, in je seveda odločeno, da se nove sezone loti v optimalnih pogojih v prazničnem tednu avtomobilskega športa, v katerem bo poleg dirke 1000 milj Sebringa tudi dirka 12 ur Sebringa prvenstva IMSA. (mpo/foto Alpine)

 

Delite