Alpine najavila vzpon na Pikes Peak

Alpine je najavila svojo prvo udeležbo v sloviti gorski dirki Pikes Peak International Hill Climb, 25. junija letos, ki se tradicionalno začne v Colorado Springsu.  Med oblake se bo povzpel dirkalnik Alpine A110 GT4 Evo, za volanom pa bo sedel Raphaël Astier, zmagovalec lanskega pokala FIA R-GT v reliju z dirkalnikom A110 Rally.

Legendarna gorska dirka Pikes Peak International Hill Climb je eno najstarejših še redno prirejanih avtomobilskih tekmovanj v ZDA. Ta športni spomenik poteka v Skalnem gorovju že od leta 1916 in je v minulem več kot stoletju doživel vrsto sprememb, vendar ostaja eden največjih izzivov v avtomobilskem športu.

Visokogorska dirka, ki jo ljubkovalno imenujejo »dirka k oblakom« (the race to the clouds), poteka po 19,93 kilometra dolgi stezi s 156 ovinki, startom na nadmorski višini 2.865 metrov in za približno 1.440 metrov višjim ciljem. Gre za veliko preizkušnjo tako strojev kot ljudi in njihovih živcev. Sprememba zračnega tlaka med celotnim vzponom znatno vpliva na moč motorjev, vozniki pa morajo obvladati izrazito prašno cestišče, zelo spremenljive vremenske razmere, spremembe osončenosti, nepregledne ovinke in grozeče globoke grape.

Ekipi Alpine in Signatech, ki sta vedno pripravljeni sprejeti velike izzive, se bosta v nedeljo 25. junija 2023 vzpona na Pikes Peak lotili z Alpine A110 GT4 Evo. Ta je z aerodinamičnimi dodatki, ki jo še bolj tiščijo k tlom, in drugimi natančnimi prilagoditvami ukrojena po zahtevah tega vzpona.

V sodelovanju s konstruktorskim oddelkom Alpine so se inženirji in tehniki ekipe Signatech pri prilagajanju avtomobila na opisane izzive osredotočili na aerodinamiko in motor. Znamka s puščičastim A je poudarila povezavo s serijskim modelom A110 in prirojene odlike njegovega podvozja na ameriških tleh tako, da se je prijavila v razred Time Attack 1. Tako bo A110 GT4 Evo ohranila pogon na dve kolesi ob tekmecih, ki bodo nastopali z bolj posebnimi prototipi in raznolikimi zasnovami kot v razredu Unlimited. (mpo/foto Alpine)

Delite