Arriva dobila 22 avtobusov Mercedes-Benz Intouro

Skupina Arriva Slovenija je bogatejša za 22 novih regionalnih avtobusov Mercedes-Benz Intouro, s katerimi bodo opravljali regionalne prevoze na območju Slovenije.

Novi avtobusi so dolgi 12 m, široki 2,5 m in visoki 3,355 m, v njih je prostora za 76 potnikov, od tega je 55 sedežev in 21 stojišč. Dvoje vrat omogoča udobno vstopanje in izstopanje, vožnja je tišja in udobnejša, vsa vozila so klimatizirana, pred toploto in zvokom iz zunanjosti pa potnike ščiti tudi dvojna zasteklitev.

Okolju prijaznejši motorji
Vozila imajo vgrajene 6-valjne vrstne dizelske motorje s prostornino 7.698 cm3, s sinhronim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom z integriranim retarderjem.

Motorji dosegajo okoljevarstveni standard EURO 6, krmilna elektronika pa neprestano nadzira raven dušikovih oksidov NOx, delcev PM in AbBlue, ter voznike opozarja na morebitne neskladnosti.

Za dodatno varnost so vsa vozila opremljena z (AEBS) avtomatskim sistemom za zaviranje v sili, ki zaznava premikajoče se in stoječe objekte. Sistem deluje do 250 m pred vozilom in zazna oviro pred avtobusom tudi v megli in dežju.

Sistem v nevarnih situacijah najprej opozori voznika zvočno in vizualno in, če je potrebno, sam upočasni avtobus. Vozniku v pomoč pa je tudi (LDWS) sistem za opozarjanje pri nenamernem zapuščanju voznega pasu.

Sodobni visokopodni avtobusi Mercedes-Benz Intouro bodo zagotovili še višjo raven varnosti in udobja na regionalnih progah po Sloveniji.

Arriva sledi tehnološkim trendom
Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson je nove avtobuse označil za pomembno pridobitev. »V skupini Arriva Slovenija si prizadevamo, da smo za naše stranke, potnike in zaposlene najboljša izbira. Našim potnikom dnevno zagotavljamo varne in udobne mobilnostne storitve ter s sodobnimi in okolju prijaznim voznim parkom skrbimo za odgovoren odnos do okolja.«

Tudi Rasto Oderlap, direktor družbe Autocommerce d.o.o., ki je izdelala in dobavila vozila, je nove avtobuse označil za optimalno rešitev za regionalni linijski promet, hkrati pa dodal, da je podjetje ponosno, da so lahko dobavili nova vozila.

Skupina Arriva Slovenija je letos v mestnem prometu na Jesenicah uvedla tudi prvi hibridni avtobus v Sloveniji, v poletnih mesecih pa so na Obali, v mestnem prometu Koper, testirali avtobus na 100-odstotni električni pogon.

Do konca leta 2018 bo vozni park skupine Arriva Slovenija bogatejši še za dodatnih 5 avtobusov MAN Lion’s Coach R407, pričakujejo tudi en 13 m in en 15 m dolg avtobus IVECO crossway LE ter 4 midibuse Kutsenits Tourist 719.

Z novimi avtobusi bodo potniki pridobili povečano obratovalno zanesljivost ter udobje, povprečna starost voznega parka skupine Arriva Slovenija pa se bo pomladila na 7,4 leta. Skupna vrednost letos nabavljenih avtobusov je 6,27 milijona evrov brez DDV. (mkr/foto Arriva)

Na sedežu uprave skupine Arriva Slovenija so nove avtobuse v promet predali direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe Autocommerce d.o.o. Rasto Oderlap in tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec.
Delite