Audi A3 limuzina za vstop v avtomobilsko klasiko

Audi predstavlja drugo generacijo limuzine A3. Kompaktni štirisedežnik je digitaliziran in v celoti povezan – od infotainmenta do asistenčnih sistemov. Pod elegantno karoserijo novi pogonski agregati in natančnejša nastavitev podvozja, po bededah konstruktorjev skrbijo za učinkovito in dinamično doživetje vožnje. Model A3 limuzina bo pri evropskih trgovcih predvidoma na voljo od poletja 2020.

Kljub klasični triprostorski zasnovi se A3 limuzina predstavlja s športno-elegantno podobo. V primerjavi s prejšnjim modelom je ob nespremenjeni medosni razdalji v dolžino zrasla za štiri centimetre in meri 4,50 metra. V širino je pridobila dva centimetra in zdaj meri 1,82 metra, višina pa je večja za en centimeter in znaša 1,43 metra.
Rezultat »odraščanja« kompaktnega modela je več prostora za glavo. Spredaj tudi zaradi nižje nameščenega voznikovega sedeža za dobra dva centimetra. Prostornina prtljažnika meri 425 litrov in je povsem enaka kot pri predhodniku.

Trije motorji za začetek
Nova A3 limuzina prihaja na trg z dvema motorjema TFSI in enim TDI. Model 35 TFSI ima 1,5-litrski bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem in močjo 110 kW (150 KM) ter je na voljo v dveh izvedbah – z novorazvitim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in s hitrim 7-stopenjskim menjalnikom S tronic.

Ta agregat poleg tehnologije izklopa valjev (Cylinder on Demand oz. CoD) v kombinaciji z menjalnikom S tronic, ki ima dve sklopki, uporablja 48-voltni blagi hibridni sistem. Med zaviranjem regenerira energijo ter z navorom do 50 Nm pomaga motorju med speljevanjem in dodajanjem plina iz nizkih vrtljajev; A3 limuzina lahko v mnogih situacijah jadra z izključenim motorjem. V območju najpogostejšega delovanja se tako poraba zmanjša za do 0,4 litra na 100 kilometrov.

V Nemčiji in nekaterih drugih evropskih državah se je predprodaja nove A3 limuzine že začela. Prva vozila bodo začeli dobavljati poleti. Model 35 TFSI s 110 kW (150 KM) bo stal od 29.800 evrov. Že kmalu po vstopu na trg bo sledila tudi osnovna bencinska različica, ki bo stala 27.700 evrov. (mpo/foto Audi)

Delite