Audi A3 Sportback: Varčnost

Enolitrski pogonski agregati že dolgo niso posebnost pod motornimi pokrovi številnih modelov različnih znamk, a ko se ta kombinacija omenja pri znamkah, kot je Audi, vseeno povzroči vsaj malce dvomeč dvig obrvi.

Preizkusni avto je namreč poganjal prav 1,0-litrski vrstni trivaljnik TFSI, ki pa je že po prvih kilometrih dokazal, da je bil dvom povsem odveč. Kljub majhni gibni prostornini 999 kubičnih centimetrov motor zmore 85 kilovatov (116 KM) moči, kar je ob navoru 200 Nm povsem dovolj tudi za kanček dinamike Audijevega prodajnega aduta, ki dejansko omogoča vstop v resnejši svet Audijev – kljub modelom s še manjšimi oznakami je namreč za marsikoga prav A3 šele »pravi« Audi.

V katero družino prestižnežev sodi A3, pa seveda ni nobenega dvoma. Poleg bolj ali manj enotne zunanje podobe, ko je vsaj po prednji maski že kar težko določiti pravo številko modela, je v okvirih družine tudi notranjost. Urejen videz armature s skoraj popolno ergonomijo, kjer je vozniku vse pri rokah in na očeh tam, kjer mora biti, sledi hišnim smernicam.

Kljub temu, da je imel testni avtomobil v osnovi najnižjo raven opreme Basis, pa je bil oplemeniten s številnimi dodatki, ki so sicer popestrili vožnjo, a zbudili kar nekaj pomislekov zaradi končnega zneska pod seznamom opreme.

Skozi generacijske menjave, prenove in osvežitve je Audi A3 postopoma tudi rasel in danes je 4,3 metra dolg, 1,8 metra širok in 1,4 metra visok avto povsem uporabno družinsko vozilo z dovolj udobno potniško kabino in uporabnim prtljažnikom s prostornino 380 litrov. Poleg prostornosti potniško kabino odlikuje tudi dobra zvočna izolacija, ki učinkovito prestreže večino zvokov, vključno z zvokom malega motorja, ki je izzval prvotne pomisleke. Morda pa se njegove večje sorodnike res bolj sliši. (mkr)

 

Pretirane razprave o cenah ponavadi niso prav zanimive ali učinkovite, a kljub temu jih je treba pri tako izrazitih skokih v višave tudi omeniti. Že izhodiščna cena Audija A3 Sportback ni prav nizka, če pa ji prištejemo še izdaten seznam dodatne opreme, potem se močno zmanjša krog kupcev, ki so pripravljeni odpreti denarnice.

 

Audi A3 Sportback * od 24.270,00 EUR * www.audi.si

Delite