Audi A4 praznuje 25. rojstni dan

Pred 25 leti je v Ingolstadtu s tekočega traku zapeljal prvi Audi A4. Od takrat je znamka Audi proizvedla več kot 7,5 milijona primerkov tega modela. Še četrt stoletja po rojstvu Audija A4 je povpraševanje po tem modelu – zdaj je na trgu že peta generacija – nezmanjšano. S 344.586 prodanimi vozili v letu 2018 je A4 po vsem svetu najbolj priljubljeni model znamke Audi. Približno vsak peti prodani Audi na svetu je avtomobil te modelske serije.

Kot poudarjajo pri Audiju, so za model A4 že na začetku serijske proizvodnje leta 1994,  kot naslednika modelske serije Audi 80, postavili visoka merila. Z eleganco, športnostjo in udobjem je uspel osvojiti kupce na številnih trgih in že v prvem polnem proizvodnem letu 1995 postal prodajna uspešnica. S tekočega traku je takrat zapeljalo 272.052 primerkov.

S svojimi številnimi asistenčnimi sistemi je A4 še danes med vodilnimi modeli v segmentu. “Audi A4 že četrt stoletja sloves znamke utrjuje bolj kot kateri koli drug model. Ta avto je sinonim ne le za vrhunsko tehnologijo v prestižnem srednjem razredu, temveč tudi za inovativne proizvodne tehnologije na najvišji ravni,” je povedal Albert Mayer, direktor Audijeve matične tovarne v Ingolstadtu. “Ravno za matično tovarno v Ingolstadtu je Audi eden od nosilnih stebrov. Neutrudna prizadevanja naših zaposlenih in njihova predanost znamki so utrli in še naprej utirajo pot impresivni zgodbi o uspehu modela A4.”

Tudi pri medtem že peti generaciji modela (od leta 2015) je povpraševanje po Audiju A4 nezmanjšano. Za vozilo iz modelske serije A4 se najpogosteje odločajo kupci s Kitajske, Nemčije in ZDA. Leta 2018 je bilo vsako peto prodano vozilo Audi na nemškem trgu model A4. Na Kitajskem je najbolje prodajani Audijev model posebej za kitajski trg izdelana podaljšana izvedba A4.

S skupno več kot 7,5 milijona proizvedenimi primerki doslej je A4 najuspešnejši Audijev model vseh časov. Vse od uvedbe četrte generacije Audija A4 leta 2007 sta srce proizvodnje modela A4 nemški matični tovarni v Ingolstadtu in Neckarsulmu. Audi poleg tega svoj model A4 proizvaja tudi na dveh lokacijah v Aziji, in sicer v Čangčunu (Kitajska) ter Aurangabadu (Indija).

Delite