Audi Q3 Sportback je novi dinamični križanec

Audi je modelsko paleto razširil s kompaktnim SUV-jem s kupejevskim dizajnom, modelom Audi Q3 Sportback, za katerega v Ingolstadtu pravijo, da združuje vpadljivost in vsakodnevno uporabnost SUV-ja s športno eleganco in dinamično vodljivostjo kupeja.

Audi Q3 Sportback je tako prvi kompaktni križanec znamke Audi. Po besedah tržnih dpecialistov je namenjen kupcem, ki tehnološko inovativnost in športni značaj cenijo v enaki meri kot izrazni dizajn. Kupejevska potniška kabina je v kontrastu s sprednjim delom, ki ima značilni videz SUV-ja.

Predvsem le na videz daljši od sorodnika Q3
Zaradi nizke strehe, ki se izteka v položna D-stebrička, je Audi Q3 Sportback ob pogledu od strani videti občutno daljši kot njegov brat Q3. V resnici razlika znaša le 16 milimetrov. SUV-coupé je tudi 29 milimetrov nižji. Elegantna ramenska linija poteka nižje kot pri modelu Q3 in s tem znižuje tudi optično težišče karoserije.

Audi Q3 Sportback po zagotovilih konstruktorjev omogoča užitek v vožnji po vsakovrstnih terenih. V mestu, na dolgi relaciji ali na lažjem terenu. Serijsko je opremljen s športno-neposrednim progresivnim krmiljenjem, pri katerem je prenos krmilne sile odvisen od kota zasuka volana. Večji kot je kot zasuka, bolj neposreden je prenos, kar pomeni manj dela s krmiljenjem v mestnem prometu in pri manevriranju.

V ozkih ovinkih je vožnja z Audijem Q3 Sportback še posebno dinamična: športno podvozje, ki je kupcu brez doplačila na voljo namesto serijskega podvozja, omogoča spontano okretnost in hkrati veliko udobja. Po želji je na voljo prilagodljivo uravnavanje blaženja, katerega krmilnik med drugim obdeluje signale senzorjev pospeškov in senzorjev hoda koles ter meri nihanje karoserije. Tako se blaženje na vseh kolesih v nekaj milisekundah prilagodi pogojem na cestišču in vozni situaciji. 

Na evropske trge prihaja jeseni
Ob uvedbi na evropski trg bodo na voljo en bencinski in dva dizelska motorja. Motor 2.0 TFSI v Audiju Q3 Sportback 45 TFSI quattro je z močjo 169 kW (230 KM) najmočnejši motor. Motorja 2.0 TDI imata moč 110 kW (150 KM) oz. 140 kW (190 KM), poganjata pa modela Q3 Sportback 35 TDI in Q3 Sportback 40 TDI quattro.

Audi Q3 Sportback proizvajajo v v tovarni v Győru na Madžarskem. Od jeseni ga bodo dobavljali kupcem v Nemčiji in drugih evropskih državah. (mpo/foto Audi)

Delite