Audi Q5: V znamenju tradicije

Audi Q5 je uspešnica nemškega izdelovalca prestižnežev iz Ingolstadta, ki je osvojila krog kupcev, v katerega bi lahko s svojimi lastnostmi hitro zvabila še koga.

Tradicionalna zunanja brezčasna podoba, ki ne izda že na prvi pogled generacije oziroma letnika vozila, je kljub dejstvu, da Q5 ne sodi ravno med najmanjše SUV-je, dovolj kompaktna, da ne deluje nastopaško.

Prav tako ni na zunanjosti, kar seveda velja za serijska vozila, odvečnih in cenenih dodatkov za zviševanje ravni vpadljivosti, in Q5 ne deluje kot tujek niti na gozdnih cestah, niti na dovozu pred kakšno kulturno ustanovo.

Tradicija je tudi pomemben del podobe notranjosti z veliko mero elegance, kakovostnih materialov in ustreznim kančkom detajlov, ki izražajo prestižnost izdelka. Pohvaliti pa je treba tudi uporabnost, ki temelji na značilno nemški konservativni zasnovi armature, s tako rekoč vsemi stikali na ravno pravem mestu. Na armaturo je sicer prodrla digitalizacija, vendar v razumnih mejah in po okusu tistih, ki si želijo obvladljivo kombinacijo uporabne klasike in novih tehnologij.

Še največ že kar presenetljive drznosti so si konstruktorji privoščili pri ročici učinkovitega in z motorjem lepo uigranega samodejnega menjalnika, ki bdi nad prenosom moči 2,0-litrskega dizelskega štirivaljnika TDI z močjo 140 kilovatov (190 KM) na pogonski sklop quattro; slednji se lahko pohvali še z daljšo tradicijo kot model Q5 in temu ustrezno dovršenostjo delovanja.

Tudi to je del tradicije, enako kot tista za kupce manj prijetna plat – nakupna cena novih vozil. Tradicija, prestiž, prednost v tehniki pač nekaj stanejo in žal si tega večji del uporabnikov tovrstnih vozil ne more privoščiti. (mkr)

 

Kupci Audijev že vedo, da prestižni ugled nekaj stane, in to morajo vzeti v zakup tudi tisti, ki se odločajo za nakup vozila v razredu Q5. Prištevanje dodatkov pri opremi lahko ceno še dodatno pospeši v višave, ki so za marsikoga tako nedosegljive.

Audi Q5 * od 42.600 EUR * www.audi.si

Delite