Automechanika 2018 bo odprla vrata sredi septembra

Jeseni bo sejmišče v Frankfurtu znova gostilo bienalni strokovni sejem Automechanika, na katerem se bodo zbrali številni razstavljavci iz avtomobilske panoge in z njo povezanih dejavnosti. Organizatorji za letos najavljajo še več zanimivosti, vrednih ogleda, številne spremljevalne dogodke ter dodatno širitev sejemskega programa, povezanega z gumami in starodobniki.

Automechanika v Frankfurtu ostaja najpomembnejši dogodek v okviru franšize, ki jo je frankfurtski sejem Frankfurter Messe sicer že uspel razširiti na 17 dogodkov v 15 državah. Vendar pa ima frankfurtski »original« poseben pomen v očeh številnih razstavljavcev pa tudi obiskovalcev, ki znajo izkoristiti priložnost in si na enem mestu, pa čeprav glede na razstavne površine zelo obsežnem, ogledati tako rekoč vse, kar je v panogi že pomembno in kar šele prihaja v bližnji ali pa tudi malce bolj oddaljeni prihodnosti. Letos bo Automechanika odprla vrata 11. septembra, zaprla pa 15. septembra.

Skrb za tuje obiskovalce
Pomen sejma in vsebine, ki jo ponuja, nenazadnje dokazuje statistika strukture obiskovalcev, med katerimi prevladujejo tako imenovani odločevalci v podjetjih, vključno s predsedniki uprav ter ostalega vodstvenega kadra večjih in manjših podjetij, ki ponujajo poprodajne storitve v avtomobilski panogi. Seveda pa Automechanika še zdaleč ni le sejem za vodstveni kader, ampak je iz leta v leto tudi čedalje več vsebin, ki koristijo vsem, ki si tudi sami »umažejo roke« z delom v delavnicah in jih zanimajo nove tehnologije, naprednejša in učinkovitejša oprema ali pa prikazi dela in novih tehnik na področju vzdrževanja tehnološko čedalje zahtevnejših vozil.

Ker se organizatorji zavedajo globalnega pomena prireditve, je močno internacionaliziran tudi spremljevalni program, kar med drugim pomeni, da številna izobraževanja potekajo tako v domačem jeziku, nemščini, kot tudi angleščini za obiskovalce iz tujine. Pred dvema letoma se je strokovnih delavnic oziroma prikazov novosti in tehnike dela udeležilo več kot 800 udeležencev iz 38 držav.

Vsebinski sklopi
Tudi letos bo dogodek zajemal več vsebinskih sklopov, posvečenih naslednjim temam: oprema in dodelave, nega vozil in obnova, vodenje prodajno servisnih centrov, elektronika in sistemi, deli in sklopi, popravila in vzdrževanje ter servis v prihodnosti in zagotavljanje mobilnosti.

Novost bosta gostujoči sejem, posvečen gumam in dejavnostim, povezanim z njimi, ter razstavne površine, posvečene posebej starodobnikom oziroma njihovi obnovi in vzdrževanju. V zvezi s slednjimi organizatorji poudarjajo, da ne želijo postati le še en dodaten sejem za starodobnike, ampak se bodo skoncentrirali predvsem na vse, kar je dejansko povezano z izvedbo obnove in rednim vzdrževanjem oziroma popravili starodobnih vozil.

Poleg omenjenih tematskih sklopov pa del dogodka ostajajo tudi številne spremljajoče strokovne prireditve, posvetovalnega in izobraževalnega značaja, med katerimi bodo številne posvečene aktualnim temam o razvoju mobilnosti v prihodnosti in izzivom, ki jih nove tehnologije in novi pogledi na zagotavljanje mobilnosti prinašajo izvajalcem poprodajnih storitev.

Nagrade za inovacije
V okviru sejemskih prireditev bodo razglasili že tradicionalne nagrade za inovacije. Neodvisna komisija bo na podlagi izvirnosti, gospodarnosti, uporabnosti, ustreznosti za prodajo na trgu, varnosti in kakovosti izdelave pa tudi primernosti glede učinkovite izrabe virov in čim manjšega obremenjevanja okolja izbrala najboljše izdelke iz različnih vsebinskih sklopov.

Automechanika je seveda že davno prerasla tematske okvire servisiranja osebnih vozil in se uveljavlja tudi na področju vsebin, posvečenih vzdrževanju gospodarskih vozil. Pod naslovom »Truck Competence« bo zbranih več kot tisoč razstavljavcev s ponudbo izdelkov in storitev za gospodarska vozila, organizator pa bo izdal tudi poseben sejemski katalog s tematiko vzdrževanja gospodarskih vozil.

Organizatorji v zvezi z vsebino Automechanike radi poudarijo dobro sodelovanje in podporo s strani številnih strokovnih organizacij. Med njimi so tudi nekatere iz tujine. Takšno sodelovanje med drugim pomeni strokoven odziv branže na vsebino Automechanike in s tem tudi posreden vpliv na oblikovanje vsebinskih sklopov v skladu z aktualnimi trendi in potrebami stroke. (mkr/foto Automechanika, mkr)

Prvi mož Automechanike Olaf Mußhoff med drugim poudarja vlogo strokovnih organizacij, ki poskrbijo za dragocen odziv branže in posredno tudi vplivajo na izbiro vsebin prireditve, ki je že presegla okvire običajnih sejmov.

 

Delite