BMW Serije 7 želi razred popeljati v novo dobo

BMW je predstavil najnovejšo izdajo Serije 7, ki po njihovem mnenju vodi luksuzni segment v novo dobo, zaznamovano z inovacijami na področju trajnosti in digitalizacije. Pomembna novost je tudi popolnoma novi BMW i7.

Sedma generacija BMW serije 7 je odslej na voljo tudi s povsem električnim pogonskim sistemom. Kot poudarjajo pri znamki je BMW i7 primer progresivnega razkošja in razumevanja vrhunske mobilnosti, močno opredeljene s trajnostjo. Po njihovih besedah inovacije prinašajo vrhunsko udobje na dolgih vožnjah, intuitivno upravljanje in inteligentno povezljivost. Skladnost splošne zasnove z ravnovesjem med dinamičnostjo in udobjem BMW pa je zdaj na voljo za vse različice pogonskega sistema.

Prihod nove BMW serije 7 v prodajne salone je predviden novembra 2022. Izbor vozil bo prilagojen posameznim trgom. BMW M xDrive60 bo na voljo globalno, različice modela z osem- ali šestvaljnim bencinskim motorjem pa bodo na voljo v ZDA, na Kitajskem in v drugih izbranih prodajnih regijah. Model z dizelskim motorjem se bo seriji pridružil v Evropi kmalu po predstavitvi nove serije. Priključni hibridni modeli bodo ponudbo razširili na globalni ravni v začetku leta 2023.

Proizvodnja poteka v tovarni skupine BMW v Dingolfingu. Prvič doslej se model BMW z izborom različnih konvencionalnih motorjev, priključnih hibridnih sistemov in povsem električnega pogona proizvaja na isti proizvodni liniji. Sistematično zmanjšanje odtisa CO2 s pomočjo trajnostne strategije zajema tudi dobaviteljsko verigo, velik delež naravnih in recikliranih materialov ter uporabo zelene energije v proizvodnji.

Različica karoserije z medosno razdaljo 3.215 milimetrov (pet milimetrov daljša od predhodnega modela z najdaljšo medosno razdaljo) je na voljo globalno.  Nova sedmica je 130 milimetrov daljša, 48 milimetrov širša in 51 milimetrov višja. Del standardne opreme so vsaj 19-palčna lita aluminijasta platišča, odvisno od različice modela.

Novi BMW i7 xDrive60 s peto generacijo tehnologije BMW eDrive odlikujejo integriran pogonski sistem, inteligentno upravljanje energije, nov postopek polnjenja, napredna tehnologija baterijskih celic. Učinkoviti elektromotorji, optimizirana prilagodljiva rekuperacija, izboljšano upravljanje klime in zelo velika gostota visokonapetostne baterije z uporabno kapaciteto 101,7 kWh zagotavljajo doseg 590–625 kilometrov po WLTP, kar omogoča dolge vožnje.

Polnjenje DC z močjo do 195 kW pomeni, da je mogoče doseg povečati za približno 170 kilometrov že z desetimi minutami polnjenja. Predvidljivo upravljanje toplote omogoča predpripravo baterije za optimalno polnjenje.

V začetku leta 2023 se bodo novi seriji pridružili tudi priključni hibridni modeli z električnim dosegom več kot 80 kilometrov po WLTP. Nova generacija priključne hibridne tehnologije združuje vrstni šestvaljni bencinski motor in elektromotor, vgrajen v menjalnik. Večja moč sistema, manjša poraba goriva, energijska vsebnost visokonapetostne baterije, ki je za več kot 50 odstotkov večja od prejšnjih modelov, in podvojena moč polnjenja.

Elektrifikacija različic modelov z motorji z notranjim izgorevanjem povečuje učinkovitost. Najnovejša generacija 48-voltnega blago hibridnega sistema z zagonskim generatorjem, nameščenim na ročično gred, ki je vgrajen v menjalnik.

Novi model BMW 760i xDrive z bencinskim motorjem V8 400 kW/544 KM bo na voljo od začetka prodaje v ZDA in drugih izbranih prodajnih regijah. Prva predstavitev nove generacije vrstnih šestvaljnih bencinskih motorjev v dveh modelih, ki bosta na voljo že od predstavitve: novi BMW 740i 280 kW/380 KM za ZDA in Kitajsko, BMW 735i z 210 kW/286 KM bo na voljo na kitajskem trgu in drugih izbranih prodajnih regijah. Novi model BMW 7 xDrive  z vrstnim šestvaljnim dizelskim motorjem, ki razvije do 220 kW/300 KM, bo serijo dopolnil v Evropi in drugih izbranih prodajnih regijah spomladi leta 2023. (mpo/foto BMW)

 

Delite