Bo Lada Niva za 80.000 evrov našla svojega kupca?

Že več kot štiri desetletja je Lada Niva simbol za vozilo, ki se zlahka spopade s težje dostopnimi tereni. Poleg tega je bil ta SUV od nekdaj priljubljen tudi zaradi dostopne cene in nizkih stroškov vzdrževanja.

Za povsem novo Nivo tako kupci odštejejo dobrih 10 tisočakov. Zato toliko bolj bode v oči ponudba dražbene hiše RM Sotheby’s, ki želi za skoraj 40 let staro Lado Nivo (letnik 1979) iztržiti neverjetnih 80.000 evrov. Za ta denar bi lahko kupili na primer dobro opremljeno premium limuzino, športnega Porscheja Caymana ali drugo prestižno vozilo.

Postavlja se torej vprašanje, kaj je omenjeno dražbeno hišo privedlo do tega, da so ceno za tega starega terenca postavili tako visoko. Odgovor je preprost. Niva, ki se je znašla na dražbi, je bila med sodelujočimi na kultnem reliju Pariz-Dakar leta 1981, zato ima precej dodatne opreme, od zaščitnih elementov do dodatnih žarometov, premore tudi večjo posodo za gorivo itd.

Kultne dirke sta se s to Nivo pred 37 leti udeležila François Jeanson in njegov sin. Opremljena s številko 167 pa je to bila le ena izmed številnih Niv, ki so sodelovale na dirki. Start je bil seveda v Parizu, od 171 udeleženih vozil, 15 tovornjakov in 106 motociklov pa jih je na cilj pripeljalo le 59. Na žalost je bila med tistimi manj uspešnimi tudi Jeansonova Niva. Vendar pa se je izkazala neka druga Niva, ki je osvojila kar tretje mesto.

Jeanson je bil lastnik te Nive vse do leta 2009, ko jo je odkupil nek zbiratelj in jo v prvotnem stanju vse do danes hranil v svoji zbirki. Vozilu so priloženi tudi vsi dokumenti, ki izkazujejo sodelovanje na reliju Pariz–Dakar, kot dokazno gradivo pa dražbena hiša omenja tudi fotografije in članke na to temo.

Če bi bil sam reli Pariz-Dakar Goljat, potem je ta Lada njegov David, ki se je spopadal v navidez nemogočih razmerah na enem najbolj garaških dogodkov v avtomobilskem športu sploh – in kjer je eden izmed njegovih bratov končal na tretjem mestu. Kot še zaključujejo pri dražbeni hiši RM Sotheby’s, bi ta Lada Niva prav zato imela prav posebno mesto v zbirki tistega, ki jo bo kupil.

In kako se je dražba iztekla? Kot kaže, so se pri dražbeni hiši glede končne cene za to Lado Nivo močno ušteli. Na koncu je bila namreč prodana za vsega 4.480 evrov. (pfi/RM Sotheby’s)

Končna cena na dražbi se je ustavila pri znesku 4.480 evrov.
Delite