Bosch in Daimler preizkušata parkiranje brez voznika

Bosch in Daimler sta začela izvajati skupni pilotni projekt, s katerim preizkušata avtomatizirano parkiranje avtomobilov v Pekingu.

Gre za prvi pilotni projekt te vrste na Kitajskem. Parkiranje brez voznika poteka tako, da voznik svoj avtomobil upravlja s pametnim telefonom ter vozilo tako pošlje na dodeljeno lokacijo ali pa ga od tam odpokliče. S takšnim avtomatiziranim parkiranjem bi se lahko izognili težavam, ki voznike sicer pestijo pri parkiranju, kar pa obenem pomeni tudi prihranek pri času in manj »izgubljenih živcev«.

Postopek avtomatiziranega parkiranja se prične na ta način, da uporabnik svoje vozilo pusti na posebej za to označenem mestu (»drop-off area«), potem pa ga s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu pripravi na naslednji korak. Inteligentni sistem parkirne hiše vozilo vodi do prostega parkirnega mesta. Senzorji v parkirni hiši natančno spremljajo ter usmerjajo vozilo, ki se pelje do parkirnega mesta.

Tehnologija v avtomobilu varno pretvori ukaze, prejete iz inteligentnih naprav v parkirni hiši, v način vožnje, ter, če je potrebno, vozilo pravočasno ustavi. Ko se želi uporabnik s svojim avtomobilom odpeljati, opravi premik s parkirnega mesta na območje prevzema vozila (»pick-up area«), kar prav tako stori s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. (pfi/foto Daimler)

Delite