»Brezvestno naglo vozarjenje avtomobila št. 480 po Celju«

Avtomobilske nesreče so pri ljudeh od nekdaj vzbujale pozornost. Mi smo za vas izbrskali, kako so o takšnih dogodkih poročali pred skoraj 100 leti, ko je bilo na cestah komaj kaj avtomobilov. A kljub manjšemu številu vozil so se nesreče prav tako dogajale, in to s hudimi posledicami.

Tako so o eni izmed njih, ki se je pripetila v Celju, poročali v časopisu Slovenec 31. oktobra 1926. Celoten časopis lahko »prelistate« na tej povezavi.

»Avtomobilska nesreča. V petek zjutraj ob pol deveti uri je na Ljubljanski cesti povozil avtomobil št. 480 služkinjo g. Pišeka iz Lave. Vračala se je ravno domov, kar naenkrat privozi za njo z veliko brzino avtomobil, ki se je hotel izogniti drugemu, proti mestu vozečemu avtomobilu. Pri tem je zavozil na trotoar, zadel v žensko, jo vlekel nekako 20 metrov naprej pred seboj, jo nato povozil in zdrknil z njo v jarek. Povožena je zelo hudo poškodovana in so jo takoj z drugim avtomobilom odpeljali v bolnišnico.

Obe nogi ima na stegnih popolnoma zmečkani. Mi smo ponovno v našem listu ožigosali brezvestno naglo vozarenje po Ljubljanski cesti. Avtomobili dirjajo s tako neznansko silo in naglico ravno po tej cesti, da je čudno, da se take nesreče še večkrat ne dogajajo. V tem slučaju pravijo, da je bil šofer tudi pijan. Pri padcu v jarek se je avtomobil močno poškodoval.«

Kot je razbrati iz poročila, preizkusa alkoholiziranosti takrat še niso opravljali, ampak so o tem le ugibali oziroma se zanašali na govorice. Poleg slikovitega poročanja o sami nesreči je našo pozornost pritegnila tudi poosebitev avtomobila, o katerem poročajo, da »se je pri padcu v jarek močno poškodoval.« Kar pa seveda razumemo, saj so bili takrat res redki in so tako pri ljudeh vzbujali drugačna čustva kot dandanes (ali pa tudi ne). (pfi/foto Daimler)

Delite