Čebele kot navdih v avtomobilski industriji

 

Strukturo satovja je mogoče uporabiti na različne načine, tudi za večjo nosilnost in manjšo težo

Marljive čebele so bile tiste, ki so poskrbele za navdih inženirjev, ko so iskali rešitve za razvoj posebne skrite police. Fordovi strokovnjaki so ugotovili, da omogoča struktura v obliki satovja nosilnost, ki kar 100-krat presega lastno težo, zato čvrstost police iz papirja glede na maso presega čvrstost jekla.

 

Strukturo satovja je mogoče uporabiti na različne načine, tudi za večjo nosilnost in manjšo težo.

 

Prilagodljiva polica v novem športnem terencu Ford EcoSport je zasnovana tako, da lahko uporabniki pod njo skrijejo vrednejše in morebiti krhke predmete, na njo pa lahko namestijo kaj težjega, saj njena nosilnost presega 300 kg. Drugače povedano: čeprav tehta manj od treh kilogramov, bi na njej brez težav lahko sedeli trije odrasli čebelarji, in to v popolni opremi.

 

 

“Narava je ogromen laboratorij z obilico inovacij, živali, kot so čebele, termiti in bobri, pa se zagotovo uvrščajo med najboljše inženirje na svetu,” je povedala Bettina Veith iz ekipe razvojnih inženirjev za model Ford EcoSport. “Izjemno čvrstost satovja brez povečanja mase so že preizkusili v ekstremnih primerih uporabe, na primer v raketah, reaktivnih letalih in superšportnih avtomobilih, zato je bilo prva izbira pri izdelavi super-čvrste police za EcoSportov prtljažnik.”

“Polico iz satovja” so inženirji izdelali tako, da so sloj satovju podobnih celic iz recikliranega papirja in lepila na vodni osnovi vstavili med dva sloja iz lahkih in trpežnih steklenih vlaken. Pri Fordu pravijo, da omenjena rešitev pozitivno vpliva tudi na učinkovitost porabe goriva.

Kot so še sporočili iz Forda, je prodaja športnih terencev v Evropi lani prvič presegla številko 200.000. Do konca novembra 2017 so prodali za 24 odstotkov več športnih terencev, med katerimi je bilo 12 odstotkov več kompaktnih EcoSportov, 25 odstotkov več srednje velikih modelov Kuga in 94 odstotkov več velikih Edgeev. (pfi/foto Ford)

 

 

Delite