Čiščenje vetrobranskega stekla s ponovno uporabo deževnice

Bistroumna otroka Daniel in Lara Krohn sta se domislila preproste, a genialne ideje: Zakaj bi dežne kaplje zgolj obrisali z vetrobranskega stekla – mar ne bi bilo bolje, da bi deževnico zbrali in jo pozneje prek brizgalnih šob uporabili za čiščenje stekla? Na ta način bi lahko prihranili ogromne količine vode.

Družina Krohn je bila lansko poletje na poti z avtomobilom, ko je nenadoma pričelo močno deževati. Oče Gerd je skušal za volanom odstraniti umazanijo, a je ugotovil, da je posoda s tekočino za čiščenje prazna. Vetrobransko steklo je bilo tako vse bolj umazano. Ob tem pa sta bistroumna otroka Daniel in Lara dobila genialno idejo … Domislila sta se, da bi morali dežne kaplje zajeti in jih ponovno uporabiti, za kar sta prejela prvo nagrado na lokalnem naravoslovnem tekmovanju, samo idejo pa zdaj razvijajo za uporabo v pravem testnem avtomobilu.

“Res je bil naliv in pol. Voda je bila povsod – razen v posodi za čiščenje vetrobranskega stekla. Nama s sestro se je to zdelo zabavno in odgovor je bil kot na dlani: uporabimo deževnico,” je povedal 11 letni Daniel iz Jülicha v Nemčiji. “Nisva mogla verjeti, da ni še nihče pomislil na to,” je dodala 9-letna Lara. “Za preizkus sva razdrla najin model gasilskega avta in v akvariju pritrdila črpalko na drug modelček avta. Dodala sva še sistem za filtriranje, da je bila voda res čista. Vse je super delovalo.”

Fordove inženirje je ideja navdušila in predlagali so, da bi napravo polne velikosti namestili v testnega Forda S-Maxa. Za zbiranje vode so gumijaste cevi na dnu vetrobranskega stekla povezane s posodo. “Danielova in Larina ideja je bila že desetletja pred očmi voznikov, njun genialni preblisk pa jo je pomagal uresničiti. V manj kot petih minutah dežja je posoda za čiščenje vetrobranskega stekla povsem polna,” je povedal Theo Geuecke, nadzornik opreme za zunanjost karoserije pri Fordu Evropa.

Predvidoma bodo vozila sčasoma porabila vse več vode, saj bo treba čistiti tudi dodatne kamere in senzorje. Fordovi inženirji že raziskujejo načine za zajem vode pri dežju in kondenzaciji, vključno z izkoriščanjem vlage iz zraka in njenim filtriranjem v pitno vodo – ta projekt so poimenovali On the-Go H20. “Kakšna odlična ideja! S takšnimi inovacijami bomo v prihodnje izboljšali uporabo in zagotovili neokrnjeno kakovost vode. Vsi bomo morali spremeniti svoje vedenje in končati razsipavanje z vodo, potrebovali pa bomo tudi domiselno pripravne načine, kot sta si ga zamislila Daniel in Lara,” pravi Nicci Russell, direktorica nevladne organizacije Waterwise. (pfi/foto Ford)

Bistroumna otroka Daniel in Lara Krohn sta se domislila preproste, a genialne ideje o koristni rabi deževnice.

 

 

 

Delite