Citroën C3 Aircross: Vsestranski mali križanec

Znamka Citroën je v zadnjem času uspešno pomladila že več svojih modelov in tudi C3 Aircrossu namenila veliko pozornosti pri možnostih individualizacije, saj lahko kupci izbirajo med osmimi barvami karoserije, tremi barvami strehe, na voljo pa je tudi več barvnih paketov notranjosti; pravijo, da je možno izbirati med kar 85 kombinacijami.

Oranžna barva, v katero je bilo odeto testno vozilo, z nekaj živahnimi detajli v notranjosti, je v tem odtenku poudarila mladostni duh in živahnost vozila, vozilu pa se lepo poda. Piko na i doda panoramska steklena streha z možnostjo odpiranja, ki bo k ceni dodala okroglega tisočaka.

Osrednji del armaturne plošče predstavlja 7-palčni zaslon na dotik, preko katerega se med drugim upravlja tudi klimatska naprava. To zna biti sprva malce nerodno, pa vendar je nastavljanje temperature in drugih funkcij, povezanih s klimatsko napravo, nekaj, kar se ponavadi ne menja v zelo kratkem času, da bi vozniku takšno početje odvračalo pozornost s ceste. Prav zato, da pogledovanje na merilnike vozniku ne krade pozornosti, je bil v vidnem polju nameščen tudi priročen zaslon HUD, ki je v vozilu vsekakor dobrodošel sopotnik.

Pod motornim pokrovom se je tokrat vrtel 1,6-litrski dizel s 74 kilovati (100 KM), ki se je ob 254 Nm navora izkazal za dovolj dinamičnega, a z zmerno porabo, le šesto prestavo smo pri ročnem menjalniku malce pogrešali.

Resda ta križanec ni opremljen s štirikolesnim pogonom, vendar se zato ni treba odpovedati pustolovščinam na manj utrjenih poteh, saj so mu namenili sistem Grip Control in celo Hill Assist Descent ali pomoč pri speljevanju v klanec.

C3 Aircross se je na testu izkazal tako v mestu kot tudi izven njega, je prijeten sopotnik, še posebej s številnimi »bombončki«, ki jih ponuja seznam dodatne opreme. In še najpomembnejše, tak, »nabit« z opremo, vas ne bo stal »celo premoženje«. (pfi)

Citroën s C3 Aircrossom dokazuje, da je mogoče združiti kompaktnost z učinkovitostjo, uporabnostjo, privlačnim videzom in drugačnostjo, ki je že od nekdaj odlika francoske znamke, a je v nekaterih obdobjih nanjo pozabila in se začela pogrezati v sivino povprečja. C3 Aircross je seveda daleč od tega.

Citroën C3 Aircross * cena od 14.450 EUR * www.citroen.si

Delite