Citroën C3: Uporabna zmernost

C3 je uveljavljen model v Citroënovi ponudbi, tudi na slovenskem trgu, a od svojega predhodnika se v najnovejši izdaji močno razlikuje. Konstruktorji so ubrali drugačno pot, ga oblikovno približali za eno številko večjemu sorodniku ter izrazito zaobljenost poravnali v oglatost.

Pri tem vsaj na zunanjosti niso pretiravali; toda ostre robove so vseeno dovolj zaoblili, da C3 učinkovito reže zrak, kar se pozna tudi pri porabi sicer dokaj varčnega trivaljnika z gibno prostornino 1.199 kubičnih centimetrov in največjo močjo 60 kilovatov (82 KM).

Motor po zmogljivostih sodi v zmernejši del ponudbe, primeren zlasti za uporabnike, ki jim ni do izrazite dinamičnosti in rezerve moči ali navora. Trivaljnik kljub temu svoje delo opravlja dobro in tudi če je C3 v vlogi družinskega prevoznega sredstva in pogosteje s polno posadko v potniški kabini, se zmerni voznik ne more pritoževati.

V primerjavi s svojim predhodnikom pa je C3 ohranil lastnost, ki jo bodo cenile prav družine. Kljub kompaktnim meram, dolg je 3.996 milimetrov, širok 2.009 milimetrov in visok 1.474 milimetrov, je v potniški kabini dovolj prostora za štiričlansko družino z mlajšimi in ne prav dolgonogimi sopotniki na zadnji sedežni klopi, kamor se lahko stisne tudi tretji sopotnik. Za prtljago v zadku ostane še 300 litrov prostornine.

Zanimiva drugačnost zunanje podobe, ki jo je mogoče oplemenititi tudi s posebnostmi, kot je na primer širok pas zračnih žepkov na bokih vozila, tega racionalno opremljeno preizkusno vozilo ni imelo, se nadaljuje tudi na armaturi. Simetrične in oglate linije se vsem, ki cenijo urejenost, hitro priljubijo, pohvalna je tudi kombinacija klasičnih stikal in upravljanja avtomobilskih sistemov s pomočjo velikega sredinskega zaslona.

Za naslednjo osvežitev modela pa konstruktorjem ostaja še kar nekaj manevrskega prostora pri opremi prtljažnika. Citroën zna biti precej bolj izviren, kot je to videti v prtljažniku C3, bržkone pa bi osvojili kakšnega kupca več tudi s preoblikovanjem sedežev.

 

 

C3 je takorekoč vstopni model za Citroën na slovenskem trgu in cenovna stopnička je postavljena zadosti nizko, da lahko o nakupu razmišljajo tudi na cene bolj občutljivi kupci. Ponudba zmogljivejših motorjev, višjih ravni opreme in dodatkov pa je dovolj zanimiva tudi za zahtevnejše kupce, ki si lahko C3 ukrojijo bolj po svojem okusu in v skladu s potrebami.

Citroën C3 * od 9.900 EUR * www.citroen.si

Delite