Citroënov novi samodejni menjalnik za nižjo porabo goriva

Znamka Citroën je predstavila novo generacijo samodejnega menjalnika EAT8 Efficient Automatic Transmission), ki bo od meseca maja dalje na voljo za izbor vozil C4 SpaceTourer in Grand C4 SpaceTourer. Sprva bo na voljo z dizelskim pogonskim sklopom BlueHDi 160 S&S, pozneje pa bodo samodejni menjalnik EAT8 začeli vgrajevati tudi z drugimi motorji.

Osemstopenjski samodejni menjalnik EAT8 (z obvolanskima prestavnima ročicama, ki omogočata ročno prestavljanje) je bil zasnovan in razvit v sodelovanju s specializiranim japonskim podjetjem Aisin. Kot zagotavljajo pri Citroënu, naj bi bila poraba goriva z omenjenim menjalnikom do 7 % nižja v primerjavi z menjalnikom EAT6, in sicer zaradi dveh dodatnih prestav, izboljšanega izkoristka z razširitvijo delovanja sistema stop & start do 20 km/h ter nižje mase in večje kompaktnosti (do 2 kg v primerjavi z menjalnikom EAT6).

Iz Citroëna so sporočili tudi, da je ime »Picasso«, ki so ga uporabljali v zvezi z nekaterimi svojimi vozili, nadomestil naziv »Spacetourer«. Pod tem imenom so združili modele vozil, ki omogočajo prevoz od 5 do 9 potnikov in so s svojo prostornostjo še posebej prijazni do družin. (pfi/foto Citroën)

Po zaslugi novega osemstopenjskega samodejnega menjalnika naj bi bila poraba goriva nižja.
Delite