Cupra Formentor pluje tudi po vodi

Cupra svoje sodelovanje s podjetjem De Antonio Yachts širi s predstavitvijo jahte D28 Formentor e-Hybrid, njihove prve elektrificirane jahte.  S tem, po besedah predstavnikov znamke, krepijo svojo zavezanost trajnosti in učinkovitosti.

Prvo sodelovanje med znamko Cupra in barcelonskim podjetjem za visokozmogljive dizajnerske jahte je leta 2020 prineslo konceptno plovilo z močjo 400 KM, ki je lahko doseglo največjo hitrost 40 vozlov. Zunanja zasnova plovila je izstopala z ravnimi linijami, dinamičnim značajem in neklasičnimi barvami. Zunanjost so zaznamovali trup v značilni petrolejno modri barvi, več poudarkov v črni barvi in iz ogljikovih vlaken ter številni prepoznavni elementi.

Znamka Cupra in podjetje De Antonio Yachts sta naredila naslednji korak v svojem sodelovanju in jahti D28 Formentor dodala električni pogon.

“Svoje sposobnosti radi prenašamo na druga področja. De Antonio je odličen partner za neklasične izzive v povsem drugačnem okolju na morju. Zdaj bomo naredili še dodaten korak s hibridno različico modela D28 Formentor, ki bo javnosti uradno predstavljena v začetku leta 2023,” je povedal Antonino Labate, glavni direktor za strategijo, poslovni razvoj in poslovanje pri znamki Cupra.

Znamki sta sodelovali pri oblikovanju De Antonieve jahte D28 Formentor, visoko-zmogljivega plovila, ki ga je navdihnil Cupra Formentor, prvi model znamke, edinstveno zasnovan in razvit za to znamko. Zdaj to sodelovanje prinaša še elektrifikacijo.

D28 Formentor e-HYBRID uporablja hibridno tehnologijo za brezemisijsko plovbo v vodah, kjer veljajo omejitve.

Poleg motorja z močjo 400 KM sta v pogonski sklop vgrajena dva izvlečna 15-kW elektro-motorja, ki tvorita hibridni sistem. Ta jahti omogoča vožnjo bodisi v načinu z notranjim zgorevanjem ali v popolnoma električnem načinu. V 100-odstotno električnem načinu D28 Formentor na primer v pristaniščih in jezerih z omejitvami prometa vozi brezemisijsko, kar pomeni, da ne onesnažuje vode in ima zelo nizke emisije hrupa.

Jahta D28 Formentor nosi tudi povsem novo barvo – grafensko sivo – iz palete barv znamke Cupra, ki je kombinirana s palubo iz sintetične tikovine in s sivim oblazinjenjem. (mpo/foto Cupra)

 

Delite