Dacia bo še okrepila ponudbo dosegljivih modelov

Dacia je dve leti po predstavitvi strateškega načrta Renaulution uspešno zaključila fazo temeljite preobrazbe s prenovo celotne ponudbe, uvedbo nove celostne podobe in okrepitvijo ponudbe elektrificiranih avtomobilov. Sedaj pa v predstavitvi industrijskega načrta najavljajo novosti za prihodnje obdobje, s poudarkom na vozilih segmenta C.

Med predstavitvijo strateškega načrta »Renaulution« januarja 2021 je bil razkrit Dacia Bigster Concept – oblikovalska študija, ki je naznanila odpiranje novih obzorij za ponudbo znamke Dacia, še zlasti v segmentu C. Bigster Concept je zvest duhu znamke Dacia, čvrst in prostoren 4,6 metra dolg avtomobil, ki ponuja vse, kar se pričakuje od športnega terenca v njegovem segmentu. Na trg bo predvidoma prišel v letu 2025.

Jogger, razkrit septembra 2021 na mednarodni razstavi mobilnosti IAA Mobility v Münchnu, je prvi Daciin model segmenta C in na novo opredeljuje koncept vsestranskega in dosegljivega družinskega avtomobila. Jogger je na voljo s petimi ali sedmimi sedeži in popolnoma uteleša duha znamke Dacia. Vsestranski zaradi svoje izjemne prostornosti in prilagodljivosti, privlačen zaradi pustolovskega videza, na voljo z motorji na bencin, avtoplin in od januarja letos tudi hibridnim pogonskim sklopom je Jogger najbolj dosegljiv družinski avtomobil na trgu.

Prilagodljiva in konkurenčna konstrukcijska osnova
Kot poudarjajo pri znamki, je konkurenčna in izjemno prilagodljiva konstrukcijska osnova CMF-B v jedru Daciine industrijske strategije. Industrijska obrata v Romuniji in Maroku imata sedaj več proizvodnih zmožnosti. Izdelujejo lahko različne vrste karoserij – limuzine, kombi-limuzine in športni terenci segmentov B in C, modele z motorji z notranjim zgorevanjem, alternativnimi in hibridnimi pogonskimi sklopi, ki jamčijo za izpolnjevanje spreminjajočih se prepisov, ter avtomobile dolžine od 4,1 do 4,6 metra, z dvokolesnim ali štirikolesnim pogonom. Ta konstrukcijska osnova zagotavlja veliko prožnost znamki, ki tako svoj industrijski načrt razvija v skladu z izvedbo novega produktnega načrta in še posebno svoje ofenzive v segmentu C.

Novi modeli v Romuniji in Maroku
Tovarna Mioveni v Romuniji je zgodovinski proizvodni obrat znamke Dacia, ki je bila zagnan leta 1968. Zdaj je to referenčen industrijski kompleks z obrati za izdelavo karoserij in montažo, za izdelavo mehanskih sklopov in podvozij, z livarno in logističnim središčem. V tovarni Mioveni danes izdelujejo štiri modele znamke: Duster, Sandero Stepway, Logan in Jogger.

Od leta 2024 bodo v tovarni Mioveni izdelovali novo generacijo Dusterja na konstrukcijski osnovi CMF-B. Leta 2025 bodo začeli izdelovati še na študiji Bigster Concept temelječ nov model športnega terenca segmenta C. Za porazdelitev obremenjenosti med tovarnami znamke Dacia in prilagoditev ofenzivi znamke v segmentu C bodo model Jogger, vključno z različico Jogger Hybrid 140, od drugega četrtletja 2024 izdelovali tudi v tovarni Tanger v Maroku.

Industrijski obrat v Tangerju, ki je začel delovati leta 2012, je v maroško avtomobilsko industrijo prinesel revolucijo, saj je tovarna z ničnim ogljičnim odtisom in ničnimi odplakami industrijskih tekočin. Tovarna Tanger je opremljena za proizvodnjo modelov na konstrukcijski osnovi CMF-B in zdaj izdeluje predvsem model Dacia Sandero, zasebnim kupcem najbolje prodajani avtomobil v Evropi že od leta 2017. (mpo/foto Dacia)

 

Delite