Dacia se bo leta 2025 podala na reli Dakar

Dacia se bo projekta Dakar 2025 lotila naslanjajoč se na strokovno znanje Skupine Renault in priznane izkušnje britanskega podjetja Prodrive na področju razvoja prototipov za vzdržljivostne relije. 

Prodrive je že skoraj 40 let eden glavnih akterjev v svetovnem avtomobilskem športu, ki je avtomobilskim znamkam pomagal osvojiti številna mednarodna prvenstva.

Prodrive je v reliju Dakar in vzdržljivostnih relijih udeležen od leta 2020. Zadnjih treh relijev Dakar so se udeležili z dirkalniki, ki so jih zasnovala in upravljala njihova moštva. V letih 2022 in 2023 so osvojili drugo mesto v skupni razvrstitvi s Sébastienom Loebom, ki je zdaj član nove ekipe Dacia.

Španska voznica relija Cristina Gutierrez Herrero je prva Španka, ki je v razredu avtomobilov leta 2017 dosegla cilj relija Dakar. Pri 31 letih ima za seboj že šest udeležb na reliju Dakar v obdobju od leta 2017 do 2022. Cristina je tudi španska prvakinja v reliju čez drn in strn (med ženskami) od leta 2012.

Francoski voznik relija Sébastien Loeb je star 49 let in je osvojil devet naslovov svetovnega prvaka v reliju zapored v obdobju 2004-2012. Loeb ima največ naslovov svetovnega prvaka v avtomobilskem športu in pogosto ocenjen za najboljšega voznika relija vseh časov.

Loeb se je udeleževal relija Dakar od leta 2016. Od leta 2021 je na reliju Dakar nastopil za volanom buggyja Bahrain Raid Xtreme Hunter, ki so ga zasnovali in pripravili v podjetju Prodrive. Zgodba Sébastiena Loeba in strokovnjakov Prodrive se bo odslej nadaljevala za volanom Dacie.

Dirkalni prototip Dacia bo deloval na sintetično gorivo. Energija, ki je potrebna za izdelavo te vrste goriva, bo pridobljena z elektriko iz obnovljivih virov. Sintetična goriva imajo skozi celoten proizvodni cikel manjši ogljični odtis kot iz nafte pridobljena goriva. Pri znamki Dacia še poudarjajo, da je reli Dakar idealen poligon za preskušanje te in drugih tehnologij. (mpo/foto Dacia)

Od leta 2024, vključujoč preskusne faze, bosta uradna dirkača Dacie devetkratni svetovni prvak v reliju Sébastien Loeb in španska voznica relija Cristina Gutiérrez Herrero.

 

Delite