Electromobility Days pri Renault Trucks

Renault Trucks je proizvajalec, ki že ponuja lep nabor električnih tovornjakov. To je ob manjših gospodarskih vozilih serija D, ki so jo postavili na ogled za novinarje, ti pa so jo lahko tudi preizkusili.

Prireditev pa je bila namenjena tudi predstavitvi njihovih razvojnih načrtov s poudarkom na linijah C in T, ki ju tokrat še ni bilo videti »v živo«. Električnih tovornjakov poslej ne bodo več prodajali pod znamko ZE, ampak E-TECH. Modele C in T so napovedali za naslednje leto.

Novinarje so v normandijskem mestu Blainville povabili v njihove proizvodne hale, v katerih ob običajnih tovornjakih na istih linijah sestavljajo tudi električne. Za leto 2030 napovedujejo, da bo že polovica njihovih tovornjakov električna.

Električni tovornjaki so še posebej uporabni v komunalnih dejavnostih, gradbeništvu in lokalni ter regionalni distribuciji. Tam, kjer vozijo, namreč z izpušnimi plini ne onesnažujejo zraka, hkrati pa oddajajo dosti manj hrupa.

V naslednji številki revije Mehanik in voznik boste lahko prebrali kakšna so predvidevanja Renault Trucks na področju elektrifikacije voznih parkov v naslednjih nekaj deset letih, kako se električni tovornjaki pokažejo praksi, – tako glede nosilnosti kot porabe električne energije, dosega kot drugih lastnosti. (emi/foto T. Vintar)

Delite