Elektrifikacija dostavnikov tudi pri Peugeotu in Citroenu

Skupina PSA bo v drugi polovici leta na trg poslala dve lahki gospodarski vozili z električnim pogonom, modela e-Expert in e-Jumpy.

Po zagotovilih predstavnikov obeh znamk iz skupine PSA, Peugeota in Citroena, bodo električna dvojčka odlikovale enake uporabne lastnosti, kot sorodnike s klasičnimi pogonskimi sklopi. Njuna prednost pa bo popolnoma električni pogonski sklop, kar postaja iskana lastnost predvsem za uporabo na območjih s strožjimi okoljevarstvenimi zahtevami.

Pogon bo zagotavljal električni motor z močjo 100 kilovatov (136 KM) in navorom 260 Nm, najvišja hitrost bo omejena na 130 kilometrov na uro, doseg pa bo odvisen od izbire baterije. Kupcem bodo namreč ponudili manjšo baterijo z zmogljivostjo 50 kWh ter večjo z zmogljivostjo 75 kWh. Prva naj bi zagotavljala doseg do 230 kilometrov, druga pa do 330 kilometrov.

Dejanski doseg bo seveda v veliki meri odvisen tudi od ostalih porabnikov energije v vozilu in izbire enega izmed treh načinov vožnje. Prvi način Normal omogoča najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi. Drugi način Eco poskrbi za optimalno porabo energije, tako da zniža zmogljivosti gretja in klimatske naprave, vendar brez izklopa oziroma omejitve navora motorja in moči. Način Power pa vozilu obremenjenem do največje skupne dovoljene mase, zagotovi enakovredno moč kot v normalnem načinu in v stanju brez obremenitve. Garancija za obe bateriji velja 8 let ali 160.000 km.

Tudi električni različici modelov bosta na voljo v treh karoserijskih izvedbah dolžine, kompaktni 460 centimetrov, standardni 495 centimetrov in podaljšani 530 centimetrov. Največja dovoljena obremenitev pri zadnji bo 1.275 kilogramov, prostornina tovornega dela pa 5,1 kubičnega metra. Električna dostavnika bosta lahko vlekla tudi prikolice do skupne teže ene tone.

V skupini PSA obenem napovedujejo tudi elektrifikacijo večjih in manjših sorodnikov. Prvi naj bi na trg pripeljali že konec leta 2020, drugi pa v letu 2021. (mpo/foto PSA)

Sodobno zasnovano voznikovo delovno okolje.
Peugeot e-Expert bo na voljo v treh dolžinah.
Delite