Elektronika išče pravo barvo

Nekoč so se avtoličarji pri izbiri ustreznih barv za popravila zanašali predvsem na svoje oči in si pomagali s katalogi oziroma barvnimi vzorci. Danes jim pri delu pomagajo elektronski pripomočki.

Najsodobnejši spektrofotometri poleg barve izmerijo tudi barvni učinek ter s pomočjo podatkovne baze barvnih formul natančno določijo ustrezno recepturo barve za popravilo.

Elektronski pomoćniki postajajo iz generacije v generacijo zmogljivejši, saj prepoznavajo barvne odtenke, se povežejo z bazo podatkov in »predlagajo« ustrezno barvo oziroma recepturo za najboljši učinek popravila. Na nekaj naših vprašanj o delovanju spektrofotometra, njegovi uporabi in posebnostih je odgovoril Klemen Zupan iz podjetja ATG Zupan.

Kako deluje spektrofotometer?
Spektrofotometer deluje na principu zaznavanja odboja svetlobe od določene barve. Vsak objekt zaznamo v določeni barvi, ker se od njega odbijajo določeni svetlobni žarki. Na primer od črne barve se odbije zelo malo število žarkov, zaradi česar jo vidimo kot črno; zato se ta barva tudi zelo segreje na soncu. Spektrofotometer torej zaznava barvni odtenek glede na vrednost odboja svetlobnih žarkov. Naprava pri merjenju običajno »slika« barvo pod vsaj tremi različnimi koti in beleži odboj svetlobe. Vrednosti merjenja se potem primerja s podatkovno bazo, ki jo ima vsak proizvajalec barv.

Katere so prednosti dela s spektrofotometrom?
Največja prednost pri delu s spektrofotometrom je hitrost pri izbiri primerne barvne recepture. Na trgu je namreč vsako leto na tisoče novih barv, kar pa avtoličarjem zelo oteži delo pri izbiri primerne recepture. Pred izidom spektrofotometrov so si avtoličarji pri iskanju pomagali z lakiranimi barvnimi vzorci posameznih proizvajalcev. Zaradi vedno večjih podatkovnih baz in vedno več barvnih odtenkov na trgu je lahko izbira s pomočjo listkov dokaj zahtevna in zamudna. Izbira s pomočjo spektrofotometra je torej precej hitrejša in enostavnejša.

Kljub kompaktnim zunanjim meram in majhni teži so spektrofotometri učinkovit pomočnik avtoličarjev, ki poenostavi proces določanja ustreznih barvnih odtenkov.

Je naprava uporabna pri vseh vrstah ličarskih del?
Naprava je lahko zelo uporaben pripomoček za vsa popravila, kjer je potrebno mešanje barve. Še vedno so odličen pripomoček tudi lakirani vzorci proizvajalca barv. Vsekakor je odlična kombinacija uporaba obojega.

Je kaj razlik glede na različne barve (klasične, vodne, kovinske, mat …)?
Običajno je mogoče merjenje na vseh klasičnih in kovinskih barvah, ki so visoko sijajne. Obstajajo tudi spektrofotometri za merjenje mat odtenkov, vendar so te naprave drugačne.
Nekoliko bolj zapleteno je lahko pri merjenju metalnih (kovinskih) barvah, posebej pri raznih perlah itd. Večina spektrofotometrov na trgu namreč ne zaznava velikosti metalnih delcev, to sedaj omogočajo le najnovejše naprave, ki se pojavljajo na trgu. Torej je pri merjenju kovinskih barv potrebna nekoliko višja previdnost pri izbiri primerne recepture.

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi spektrofotometra, da so rezultati iskanja odtenka ustrezni?
Optimalno je vedno merjenje na ravni, čisti (po možnosti tudi spolirani) in nepoškodovani ravnini. Vse nepravilnosti, kot so praske, umazanija itd., lahko slabo vplivajo na rezultat merjenja. (mkr/foto Cromax)

Prepoznavanje barv v avtoličarskih delavnicah je v minulih nekaj letih prestalo pravi evolucijski proces.

 

 

Delite