Enemu je manjkalo kolo, drugi je vozil brez zavor

Slovenski policisti so na naših cestah ta teden ustavili dve tovorni vozili s tujimi registrskimi tablicami, ki sta močno ogrožali ne le sebe, ampak tudi druge udeležence v prometu.

V torek, 27. novembra 2018, so na počivališču Barje v smeri proti Novemu mestu ustavili tovorno vozilo z ukrajinskimi registrskimi tablicami, ki je tehtalo šest ton, kar je skoraj dvakrat več od največje dovoljene mase. Njegovo priklopno vozilo poljskih registrskih tablic se je po cesti vozilo z odlomljeno osovino in le s tremi kolesi.

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so pri pregledu vozila ugotovili, da je na dvoosnem priklopnem vozilu ena od dveh osovin odlomljena, manjkalo pa je tudi kompletno platišče s pnevmatiko, tako da je priklopno vozilo stalo in vozilo po le treh kolesih. 

Nato so ob sumu, da je tovorno vozilo (kombi) pretežko, tega še stehtali in ugotovili, da ima kar 6.000 kg, čeprav je v prometnem dovoljenju največja dovoljena masa le 3.500 kg. Policisti so vozilo, ki je ob takih kršitvah ogrožalo varnost prometnih udeležencev, iz prometa izločili, vozniku pa so na kraju izdali plačilni nalog zaradi preobremenitve ter tehnične neizpravnosti vozila.

Le zakaj bi rabil še četrto kolo, saj bodo tri dovolj, si je mislil tuji voznik. Slovenski policisti se z njim niso strinjali.

Dva dni pozneje, v četrtek, 29. novembra, so gornjeradgonski policisti v naselju Radenci zaustavili voznika tovornega vozila bolgarskih registrskih številk. Pri temeljiti kontroli so ugotovili, da voznik v tovornem delu vozila prevaža osebni avtomobil znamke Suzuki Vitara. Zaradi suma, da je vozilo preobremenjeno in da je tehnično neizpravno, je bil odrejen izredni tehnični pregled in tehtanje vozila.

Pri izrednem tehničnem pregledu je bilo ugotovljeno, da vozilo dejansko ni tehnično brezhibno, saj je učinek delovne zavore samo 12 %, učinek parkirne zavore pa 5 %. Prav tako je bilo ugotovljenih več ostalih nepravilnosti na vozilu: nepravilna usmeritev žarometov, čezmerna razjedenost podvozja, poškodovane metlice brisalnikov, nezanesljivost izpušnega sistema, poškodovana in zrahljana stena vozila, ni bilo pokrova rezervoarja, manjkala sta gasilni aparat in komplet prve pomoči, prav tako so bile izven dovoljenega območja emisije plinov. Pri tehtanju tovornega vozila je bilo ugotovljeno, da je največja dovoljena masa vozila 2.810 kg, vozilo pa je skupaj s tovorom tehtalo 3.240 kg.

Zaradi vseh zgoraj navedenih prekrškov je bila vozniku izrečena globa v skladu z Zakonom o cestah, Zakonom o motornih vozilih in Zakonom o varnosti cestnega prometa v skupnem znesku 920 evrov. Vozilo je bilo izločeno iz prometa.

Voznik je bil na poti iz Švice v Bolgarijo. Zavore mu ob neobremenjenem vozilu niso delovale – oziroma zgolj v 12 %, kar pomeni, da mu ob naloženem še enem vozilu sploh niso delovale. (pfi/foto Policija)

Delite