Festival Truckstar – 2.300 tovornjakov v Assnu

Na znanem nizozemskem dirkališču Assen so v soboto in nedeljo 27. ter 28. julija organizirali 39. Festival Truckstar zapored. Gre za največjo evropsko srečanje lastnikov, voznikov in ljubiteljev tovornjakov.

Udeleženci iz vrste evropskih držav so se tja pripeljali z 2.300 tovornjaki. Veliko jih je bilo naloženih in so v ponedeljek že nadaljevali z vožnjo. Z lastniki in vozniki pridejo njihovi družinski člani, ki se ves konec tedna odlično zabavajo. Po besedah organizatorjev je številka 2.300 zgornja meja, ki jo ta prostor še prenese. Tovornjaki so parkirani ob vsej stezi in z njimi zapolnijo vsak prosti del parkirišč, peščenih in travnatih površin.

Organizatorji v nedeljo še niso znali postreči s podatkom o natančnem številu obiskovalcev, a glede na prodajo vstopnic poldneva so številko ocenili nekje med 55 in 60 tisoč. Oba dneva eden za drugim sledijo številni spremljajoči dogodki.

Vozila ocenjujejo v različnih kategorijah in lastnikom ob zaključku podelijo priznanja. Poleg tega so na sporedu dirke s kamioni, v eni izmed disciplin pa le-ti vlečejo odslužene počitniške prikolice. S kamioni se gredo še nekakšno “sinjsko alko”. V soboto se dogajanje raztegne daleč v nedeljsko jutro.

Vozila je težko opisati, zato si poglejte fotografije. Tovarniški videz imajo skoraj izključno starodobniki, drugače pa lastniki in vozniki praktično vsakemu tovornjaku dajo svoj osebni pečat – od majhnih dodatkov do velikih predelav.

Na svoj račun pridejo tudi tisti, ki jih tovornjaki ne zanimajo. Na prizorišču je mogoče kupiti različne stvari – od oblek, dodatne opreme, okraskov, avtomobilskih modelčkov do čisto navadnega kiča. Seveda pa si je mogoče tudi napolniti želodce in omočiti suha grla.

Glede na lastne izkušnje vsakemu, ki ga tovornjaki ne pustijo ravnodušnega, toplo priporočamo obisk te prireditve. Naslednje leto bo že štirideseta po vrsti in zaradi tega še bolj ogleda vredna. Več informacij pa v članku. (emi/foto emi)

Delite