Fiat 124 Spider: Avto za prave voznike

 

Fiat z roadsterjem 124 Spider obuja duh šestdesetih let prejšnjega stoletja in v dobi, ko čedalje več dela voznika prevzema elektronika, ponuja prvinski užitek za volanom, kjer mora voznik zares voziti, ne pa pritiskati na gumbe in izbirati programe na večfunkcijskih zaslonih.

Kljub temu, da gre za sodobno vozilo, ki sledi večini tehnoloških trendov, predvsem tistih s področij varnosti in sodobnih pogonskih agregatov, italijanski izdelovalec kupcev ne vabi s poudarjanjem povezljivosti, vrste asistenčnih sistemov in aplikacij, ki jih bržkone velik del uporabnikov po prvem navdušenju tako ali tako neha uporabljati.

Dejstvo, da 124 Spider deli tehnološko zasnovo s podobno legendarnim roadsterjem, ki sicer prihaja z Japonske, kjer izdelujejo tudi vozila s Fiatovimi oznakami, seveda ni skrivnost. Pohvaliti pa je treba to, da niso ubrali bližnjice in zgolj zamenjali oznake, temveč ponujajo vsaj pri zunanji podobi dovolj drugačno vozilo, ki bolj sledi Fiatovim oblikovalskim trendom.

Skupni vtis bi bil pa še boljši, če bi podobno ravnali pri zasnovi armature, kjer skoraj ni začutiti priokusa italijanskega izdelovalca. Dovolj bi bile že podrobnosti ali pa morda menjava ozadja na instrumentnem delu armature.

Fiatov izdelek pa so na srečo skrili vsaj pod motorni pokrov, in sicer 1,4-litrski bencinski motor Multiair Turbo, ki veliko prispeva k užitku v vožnji. Glede na 1.145 kilogramov mase vozila je moč 103 kW (140 KM) in 240 Nm navora povsem dovolj tudi za bolj dinamično vožnjo, ki poskrbi za izdatno mero prepiha, če je streha zložena za voznikovim in sovoznikovim sedežem.

Zlaganje strehe je seveda popolnoma v skladu z značajem vozila povsem »prvinsko« ročno in ga je dejansko mogoče opraviti hitro ter z eno roko. Dodajanje pomoči elektrike bi bilo povsem nepotrebno. Del pravega voznikovega dela za volanom predstavlja tudi klasični ročni menjalnik, a kupcem vseeno ponujajo malce razvajanja in je zato na voljo tudi kombinacija s samodejnim menjalnikom. (mkr)

 

Fiatova dvosedežna igrača za velike fante in dekleta sicer ni prav poceni in odločitev za katero izmed dveh bolje opremljenih različic, vključno s tisto, ki ima samodejni menjalnik, ceno opazno dvigne čez 30 tisočakov, kar ni ravno konkurenčna prednost pred japonsko sorodnico. Toda pristašev Fiatov, ki si želijo piš vetra v laseh kot pred pol stoletja, to verjetno ne bo motilo.

Fiat 124 Spider * od 28.990 EUR * www.fiat.si

Delite