Fiatov »ležalnik« za na plažo

Fiat 500 Jolly, znan tudi pod imenom Spiaggina, velja za simbol »sladkega življenja« oziroma »dolce vite«; svetovno premiero je doživel pred 60 leti. Rojstvo tega vozila je znamka obeležila s posebnim modelom Fiat 500 Spiaggina ’58.

Omejena izdaja 1958 vozil nadaljuje tradicijo tridesetih posebnih modelov Fiat 500 zgolj v zadnjih enajstih letih. Model Spiaggina (ali po naše ležalnik) so predstavili v poletnem odtenku – v svetlo modri barvi, ki so jo poimenovali volare blue. Ime barve so povzeli po legendarni pesmi »Volare«, ki jo je italijanski pevec Domenico Modugno prvič zapel na festivalu San Remo – kakopak leta 1958.

Sodobnost v retro slogu
V ta odtenek barve pa ni odeta le zunanjost, temveč tudi notranjost vozila, avto pa je med drugim opremljen tudi s platneno streho in 16-palčnimi platišči v retro slogu.
Na voljo bo zgolj kot kabriolet, poganjal pa ga bo 1,2-litrski bencinski štirivaljnik z 51 kilovati (69 KM) moči.

A čeprav je zanj značilen retro slog, je ta Fiatov avtomobilček »za na plažo« moderno opremljen. Na sredini armaturne plošče je 7-palčni zaslon, uporabniku pa je med drugim na voljo tudi navigacija. Poleg različnih sodobnih pripomočkov za večjo varnost in udobje je v vozilu nameščena tudi – platneni strehi navkljub – klimatska naprava.

Študija dvosedežnika v slogu šestdesetih
Ob tej priložnosti pa so še korak dlje šli ustvarjalci pri podjetju Garage Italia in oblikovalskem studiu Pininfarina; ustvarili so vozilo, ki so mu nadeli oznako »Spiaggina by Garage Italia«. Študija, ki je nastala na osnovi kabrioleta 500C, nima strehe, a je zato opremljena z nizkim varnostnim lokom.

Prednja klop namesto sedežev po zasnovi spominja na slog iz šestdesetih let, modro-belo usnje je nepremočljivo. Prtljažnik je v notranjosti deloma odet v pluto in spominja na tik, ki se uporablja za pokrivanje zgornjega krova luksuznih jaht. Piko na i dodajo kromirane kljuke vrat in pokrovi platišč. (pfi/foto Fiat)

Delite