Flota Fordov Transitov PHEV na preizkusu v velemestu

Ford bo od pomladi 2019 preizkušal floto desetih Transitov s hibridnim pogonom v podjetjih mestnega javnega sektorja v Kölnu.

S projektom želijo raziskati, v kolikšni meri lahko hibridni pogon prispeva k doseganju ciljev glede kakovosti zraka v urbanih območjih in povečane produktivnosti v mestih. Projekt, ki ga financira Ford, vključuje sodelovanje z voznimi parki mestnega javnega sektorja. Potekal bo 12 mesecev ter bo dopolnjeval testiranja z večjimi voznimi parki v Londonu in manjšimi do srednje velikimi voznimi parki v Valencii.

Urbana območja so najbolj obremenjena
“Köln je po Fordovem mnenju strateško zelo pomembno mesto glede mobilnosti v prihodnosti. Skupaj z mestno upravo bomo začeli raziskovati, kakšne možnosti imamo, da zagotovimo urbana območja z boljšo kakovostjo zraka, ki bodo tudi bolj produktivna,” je povedal Gunnar Herrmann, vodja upravnega odbora pri Fordu Nemčija.

“Za prihodnost hitro rastočega mesta Köln je mobilnost brez izpustov kritičnega pomena. Vsak raziskovalni projekt, ki si prizadeva v tej smeri, koristi našemu mestu. Vesela sem, da je Ford kot avtomobilski proizvajalec z evropskim sedežem v Kölnu pripravil to poskusno uporabo vozil,” je povedala Henriette Reker, županja mesta Köln.

Po dve gospodarski vozili Transit Custom PHEV bodo uporabljala naslednja regionalna podjetja: AWB Köln (ravnanje z odpadki), letališče Köln Bonn, Häfen und Güterverkehr Köln (pristaniški in tovorni promet), Kölner Verkehrsbetriebe (zveza za javni prevoz) in RheinEnergie (regionalno energetsko podjetje).

Električni pogon ne vpliva na prostornost
Transit Custom PHEV ima napredni zaporedni hibridni pogon, namenjen vožnji brez izpustov na razdalji več kot 50 kilometrov. Tako je idealen za uporabo v mestnem prometu. Za podaljšanje skupnega dosega je opremljen z 1,0-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost, ki polni vgrajeni kompaktni tekočinsko hlajeni paket litij-ionskih akumulatorjev, ko je to potrebno, da zagotovi skupni doseg do 500 kilometrov. 14-kWh akumulatorji so vgrajeni pod tovornim dnom, da je na voljo neokrnjen prostor za tovor kot v serijskem običajnem dostavniku. V sprednjem odbijaču je priključek, prek katerega je možno prek 240-voltne električne vtičnice s tokom 16 ali 32 amperov akumulator povsem napolniti v treh urah.

Vsi partnerji bodo uporabljali obstoječo strukturo za polnjenje, oprema vozil s telematiko in sledilnimi sistemi pa bo pomagala zagotoviti delovanje brez izpustov znotraj vnaprej določenih območij z omejitvijo izpustov.

Septembra je Ford na salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru predstavil proizvodno različico Transita Custom PHEV, ki bo naprodaj v drugi polovici leta 2019. Ford do konca leta 2022 načrtuje uvedbo nadaljnjih 40 elektrificiranih modelov, vključno s 16 povsem električnimi vozili. (pfi/foto Ford)

Uporaba okolju prijaznejših dostavnikov lahko izboljša vpliv na okolje v prometno obremenjenih mestih.

 

Delite