Ford je izdelal 10-milijontega Mustanga

Jubilejni Ford Mustang, ki je zapeljal s proizvodne linije obrata Flat Rock v Michiganu, ZDA, je tehnološko napredni kabriolet GT modelnega leta 2019 v barvi Wimbledon White, z motorjem V8 s 460 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, opremljen z najsodobnejšimi asistenčnimi tehnologijami.

Prvi serijski Mustang (VIN 001), ki so ga izdelali leta 1964, je bil prav takšne barve; isti model je poganjal motor V8 s 164 konjskimi močmi, dopolnjen s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

Doseženi mejnik so proslavili Fordovi zaposleni na sedežu družbe v Dearbornu in v obratu Flat Rock, za poseben pečat pa so poskrbeli preleti treh vojaških letal iz druge svetovne vojne P-51 Mustang in parada Mustangov iz petih desetletij proizvodnje, ki so se zapeljali od Dearborna do Flat Rocka, kjer trenutno izdelujejo Mustange.

V 54-letni zgodovini proizvodnje je imel Mustang še nekaj rojstnih krajev, saj so jih poleg obrata v Dearbornu, kjer so ustvarili originalnega Mustanga, izdelovali tudi v San Joseju v Kaliforniji in Metuchenu v New Jerseyju.

Najbolje prodajani športni avto
Pri Fordu ponosno poudarjajo, da je Mustang v obdobju med letoma 1966 in 2018 najbolje prodajani športni avto v Ameriki v zadnjih 50 letih. Od začetka prodaje na stari celini leta 2015 pa je Ford v Evropi prodal več kot 38.000 Mustangov.

Lani so na 13 evropskih trgih, vključno z Veliko Britanijo in Španijo, Mustangi s prodajo prehiteli Porscheja 911. Med vodilno peterico evropskih držav z največ prodanimi Mustangi v letu 2017 so Nemčija, Velika Britanija, Francija, Belgija in Švedska. Zdaj je na cestah že šesta generacija Forda Mustanga. (mkr/foto Ford)

Deset milijonov primerkov razlike med Mustangoma.
Delite