Ford Mustang je najbolje prodajani športni kupe na svetu

V letu 2017 je bilo skupno registriranih 125.809 Mustangov, je pokazala Fordova analiza najnovejših podatkov o registracijah novih vozil po vsem svetu. Ti podatki, ki so jih zbrali iz vladnih in drugih virov, zajemajo 95 odstotkov globalne prodaje novih vozil v več kot 80 državah in uvrščajo Mustanga pred vse druge tekmece med športnimi kupeji.

“Svet je zaljubljen v Mustanga,” je povedal Erich Merkle, Fordov prodajni analitik. “Mustang je legenda, ki predstavlja najboljše ameriško oblikovanje, zmogljivost in svobodo z nezgrešljivim značajem ter privlači navdušence nad avtomobili ne glede na njihovo poštno številko.”

Od nekaj manj kot 126.000 Mustangov, ki so jih registrirali po svetu, jih je bilo 81.866 prodanih v ZDA, kjer jih tudi izdelujejo, dobro tretjino vseh Mustangov pa so prodali v drugih državah uvoznicah. Po Fordovih podatkih so v Evropi lani prodali 13.100 Mustangov in na 13 evropskih trgih, vključno z Veliko Britanijo in Španijo, prehiteli Porscheja 911. Največ Mustangov so v letu 2017 prodali v Nemčiji (5.742), Veliki Britaniji (2.211), Franciji (942), Belgiji (900) in na Švedskem (512). Veliko zanimanje pa je Mustang požel tudi na Kitajskem, kjer je bil ta športni kupe s 7.125 registracijami najbolje prodajani športni kupe lanskega leta.

Od začetka globalnega izvoza v letu 2015 so do konca decembra 2017 po vsem svetu prodali 418.000 Fordov Mustangov. Globalno najbolj priljubljena različica je Mustang GT s 5,0-litrskim motorjem V8. V Evropi je Ford od leta 2015 do konca marca 2018 prodal 35.000 Mustangov, sicer pa letos na trg prihaja novi Ford Mustang s še bolj športno oblikovano zunanjostjo, prestižnejšo notranjostjo z na otip mehkimi materiali in 12-palčno digitalno instrumentno ploščo, napovedujejo pri Fordu.

Za pogon bo skrbel 5,0-litrski motor V8 s 450 KM in 10-stopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 4,3 sekunde. Med naprednimi tehnologijami za vožnjo izpostavljajo prilagodljivo vzmetenje MagneRide , možnost izbire voznih načinov in novi športni izpušni sistem z aktivnim ventilom, ki je za zgodnje jutranje ali pozne nočne vožnje na voljo tudi z inovativnim ‘dobrososedskim’ načinom. Novost v ponudbi tehnologij za pomoč vozniku sta pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in pomoč pri ohranjanju voznega pasu.

Poleg tega se bo v počastitev 50-letnice slavnega filma junija začela proizvodnja posebne različice za Evropo: prihaja Ford Mustang Bullitt. Mustanga Bullitta, ki je na voljo v barvi Shadow Black ali klasični Dark Highland Green, poganja nadgrajeni Fordov 5,0-litrski motor V8, ki bo predvidoma razvil 464 KM in 529 Nm navora. Nova tehnologija za uskladitev s številom vrtljajev bo s kratkotrajnim hitrim odpiranjem dušilne lopute (‘med-plin’ oziroma ‘blip’, kot pravijo Američani) zmogljivega motorja V8 poskrbela za še bolj uglajeno in hitrejše prestavljanje v nižjo prestavo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Za glasbeno spremljavo bo serijsko vgrajen zvočni sistem B&O PLAY z močjo 1000 vatov in 12 zvočniki.

Po definiciji agencije IHS Markit sodijo med športne kupeje dvovratna vozila in kabrioleti. (pfi/foto Ford)

 

 

Delite