Ford v smeri povsem električne prihodnosti v Evropi

Ford je napovedal pomembne korake na poti k povsem električni prihodnosti v Evropi, s katerimi bo do leta 2024 preoblikoval in ponudil novo generacijo sedmih povsem električnih in popolnoma povezanih osebnih in dostavnih vozil.

Napoved temelji na nedavni novici, da je podjetje ustanovilo novo globalno poslovno enoto – Ford Model e –, osredotočeno na oblikovanje, proizvodnjo in distribucijo električnih in povezanih vozil. Skupaj s Ford Pro, ki se osredotoča na Fordovo poslovanje z gospodarskimi vozili, bosta ti dve poslovni enoti določali Fordovo prihodnost v Evropi.

“Veseli me hitrost sprememb v Evropi, ki postavlja izziv celotni industriji, da ustvari boljša, čistejša in bolj digitalna vozila. Ford se je pridružil na polno in hitro napreduje, da bi odgovoril na povpraševanje v Evropi in po svetu,” je povedal Jim Farley, Fordov predsednik in izvršni direktor. “Zato smo ustvarili Ford Model e, saj nam omogoča napredovanje s hitrostjo zagonskega podjetja pri ustvarjanju električnih vozil, ki navdušujejo in ponujajo za znamko Ford edinstvene povezane storitve, ter so izdelana s Fordovim standardom inženiringa in varnosti.”

Ford pričakuje, da bo leta 2026 z razširjeno paleto električnih modelov osebnih in gospodarskih vozil njegova letna prodaja električnih vozil v Evropi presegla 600.000 vozil. To je del prizadevanj v okviru Fordovih globalnih načrtov za znatno zmanjšanje emisij ogljika. Podjetje si namreč prizadeva doseči ničelne emisije pri prodaji vseh vozil v Evropi in ogljično nevtralnost v svojem evropskem odtisu obratov, logistike in dobaviteljev do leta 2035.

Sedem novih električnih vozil do leta 2024
Po uspešni evropski predstavitvi popolnoma električnih modelov Mach-E leta 2021 in Mach-E GT letos ter uvedbi E-Transita v naslednjem četrtletju je Ford razkril načrte za sedem povsem električnih vozil, ki se bodo pridružila Fordovi družini v Evropi – tri nova osebna vozila in štiri nova gospodarska vozila.

Leta 2023 bo Ford začel proizvajati povsem novo električno osebno vozilo, srednje velik ‘crossover’, ki ga bodo izdelovali v Kölnu, leta 2024 pa bo kölnski proizvodni liniji dodal še drugo električno vozilo. Poleg tega bo Fordovo najbolje prodajano osebno vozilo v Evropi, Ford Puma, od leta 2024 na voljo v električni različici, izdelovali pa jo bodo v Craiovi v Romuniji.

Fordova paleta vozil Transit bo vključevala štiri nove električne modele – popolnoma nov enotonski dostavnik Transit Custom in večnamensko vozilo Tourneo Custom leta 2023 ter naslednjo generacijo manjšega dostavnika Transit Courier in večnamenskega vozila Tourneo Courier leta 2024.

Proizvodnja električnih vozil in naložbe v Kölnu
Prvo serijsko povsem električno osebno vozilo, ki ga bodo izdelali v Fordovem kölnskem centru za elektrifikacijo, bo petsedežni srednje velik ‘crossover’. Leta 2021 so športni terenci in ‘crossoverji’ predstavljali 58 odstotkov vseh Fordovih osebnih vozil, prodanih na stari celini, kar je skoraj 20 odstotnih točk več kot leta 2020.

Povsem električni ‘crossover’ postavlja nove meje pri Fordu. Vozilo, ki bo z enim polnjenjem prevozilo 500 km, in njegovo ime bodo razkrili pozneje letos, proizvodnja pa se bo začela leta 2023.

Potrditev, da bodo v Fordovem kölnskem centru za elektrifikacijo izdelovali še drugo povsem električno osebno vozilo – športni ‘crossover’ – pomeni, da se bo proizvodnja električnih vozil v tem obratu v šestih letih povečala na 1,2 milijona vozil. Naložbe v nova električna osebna vozila, ki jih bodo izdelovali v Kölnu, bodo predvidoma znašale dve milijardi dolarjev (dobre 1,82 milijarde evrov). Naložbe vključujejo nov obrat za sestavljanje baterij, ki naj bi začel delovati leta 2024.

Povečanje proizvodnje baterij v Evropi
Da bi podprli Fordove ambiciozne načrte za elektrifikacijo vozil, so družbe Ford, SK On Co., Ltd. in Koç Holding podpisale nezavezujoč memorandum o soglasju za novo, v panogi vodilno skupno podjetje v Turčiji. Po sklenitvi končnega sporazuma nameravajo trije partnerji ustvariti enega največjih obratov za proizvodnjo baterij za električna vozila v širši evropski regiji.

Skupno podjetje bo v bližini Ankare in bo proizvajalo celice NMC (litij-nikelj-mangan-kobaltov oksid) z visoko vsebnostjo niklja za sestavljanje modulov baterijskih nizov. Proizvodnja naj bi se začela že sredi desetletja, letna zmogljivost pa naj bi znašala od 30 do 45 gigavatnih ur.

Več električnih vozil v Craiovi
Fordov proizvodni obrat v mestu Craiova v Romuniji bo imel pomembno vlogo pri načrtih družbe za rast števila električnih in gospodarskih vozil v Evropi.

Od leta 2024 bo evropskim kupcem na voljo povsem električna različica Pume, Fordovega izjemno priljubljenega kompaktnega ‘crossoverja’. Puma je bila leta 2021 Fordovo najbolje prodajano osebno vozilo v Evropi, povsem električna Puma pa bo, ko jo bodo leta 2024 začeli izdelovati v Craiovi, ta model približala še širši skupini evropskih kupcev.

Poleg tega bodo v Craiovi od leta 2023 izdelovali tudi povsem novi različici priljubljenega lahkega gospodarskega vozila Transit Courier in kompaktnega večnamenskega vozila Tourneo Courier, ki bosta leta 2024 na voljo tudi s povsem električnim pogonom. Za dodatno povečanje zmogljivosti električnih in gospodarskih vozil bo Ford Otosan po odobritvi in posvetovanju s pristojnimi organi prevzel lastništvo tovarne in proizvodne dejavnosti v Craiovi. (mpo/foto Ford)

 

Delite