Goodyearov cepelin znova na evropskem nebu

Pozornost zbujajoči cepelin se je po dolgem predahu od leta 2012 vrnil na nebo nad Evropo, kjer bo potoval v naslednjih letih. Oblečen v prepoznavno modro in rumeno barvo bo cepelin igral vlogo ambasadorja znamke Goodyear in omogočil edinstvene zračne posnetke ključnih dirkaških dogodkov.

»Goodyearov cepelin je simbol, ki že skoraj sto let buri domišljijo potrošnikov in navdušencev v Združenih državah Amerike in drugod po svetu,« je poudaril Mike Rytokoski, podpredsednik in glavni direktor za trženje v Goodyear Europe. »Ponoven prihod cepelina v Evropo je bil težko pričakovan in predstavlja odličen način, da obeležimo naš povratek k mednarodnemu motošportu, novo medijsko partnerstvo z Eurosportom in nove vrhunske pnevmatike v naboru naših izdelkov.«

Snemanje športnih dogodkov
Goodyearov cepelin na nebu nad staro celino bo zračno plovilo Zeppelin NT v Goodyearovih barvah, upravljalo pa ga bo podjetje Deutsche Zeppelin-Reederei GmbH iz Friedrichshafna v Nemčiji. Podjetji s tem nadaljujeta skoraj stoletje sodelovanja med Goodyearom in Zeppelinom.

Zračno plovilo Zeppelin NT je dolgo več kot 75 metrov, visoko pa skoraj 18 metrov. Ko bo jadral po nebu nad Evropo, bo cepelin igral vlogo ambasadorja znamke Goodyear, omogočil edinstvene zračne posnetke ključnih dirkaških dogodkov iz sveta motošporta, obenem pa bo opravljal tudi komercialne lete po Nemčiji.

Prvič v Evropi že pred skoraj 50 leti
Zrakoplov z imenom Europa je prvič prišel v Evropo marca 1972 in naslednjih 14 let jadral po evropskem nebu. Pojavljal se je na številnih pomembnih športnih in kulturnih dogodkih, med drugim na dirki za veliko nagrado Nemčije leta 1985 v Nürburgringu, na odprtem teniškem prvenstvu Francije oziroma turnirju Rolland Garros leta 1986 in celo na dveh britanskih kraljevskih porokah, nakar so ga leta 1986 upokojili.

Po vrnitvi na staro celino bo Goodyearov cepelin v naslednjih tednih letel na območju Friedrichshafena in širšem območju Nemčije. Načrtovano je, da bo omogočil zračne posnetke nekaterih glavnih evropskih dirk motošporta v letošnjem letu, kar bo podkrepilo Goodyearovo vrnitev na mednarodno dirkalno prizorišče.

Goodyear je bil imenovan za uradnega dobavitelja pnevmatik za LMP2 razred vzdržljivostnega svetovnega prvenstva FIA World Endurance Championship (WEC), evropske serije Le Mans od sezone 2021 dalje, britanskega prvenstva British Touring Car Championship (BTCC) in prek medijskega partnerstva z vodilno športno televizijsko mrežo Eurosport tudi FIA World Touring Car Cup (WTCR).

Od sezone 2020 dalje je Goodyear tudi uradni dobavitelj pnevmatik še za prvenstvo Pure ETCR – prvega prvenstva z električnimi turnimi vozili različnih znamk. (mpo/foto Goodyear)

Delite