H1st vision odstira pogled v prihodnost mobilnosti

Podjetje Software République je predstavilo prototipno vozilo s funkcionalnimi in inovativnimi tehnologijami, ki ponazarjajo na ljudi osredotočeno vizijo mobilnosti prihodnosti. Imenuje se H1st vision (Human First vision ali vizija, pri kateri je človek na prvem mestu).

Software République je odprt inovativni ekosistem, ki ga je ustanovilo šest velikih podjetij (Atos, Dassault Systèmes, Orange, Skupina Renault, STMicroelectronics in Thales) in si je zastavil jasne cilje, da bi pomagal ustvariti evropski ekosistem za trajnostno, suvereno in varno mobilnost. V sklopu svojega načrta si prizadeva do leta 2025 uvesti 10 novih storitev in izdelkov, inkubirati 50 ali več zagonskih podjetij ter ponujati storitve na več kot 50 zemljepisnih območjih po vsem svetu.

Prestavljeno fizično vozilo H1st vision je hkrati virtualna replika, virtualni dvojček v digitalnem vesolju, v katerem komunicirajo sistemi, ki so trenutno neodvisni (infrastruktura, energija, javne storitve, uporabniki različnih kategorij), kar omogoča modeliranje, vizualizacijo in simulacijo različnih primerov uporabe, ki se lahko pojavijo v resničnem svetu. Zaradi medsebojne povezanosti z okoljem je H1st vision v stalnem dialogu z digitalnimi in fizičnimi ekosistemi.

Inovacije za višjo raven varnosti in udobja
Dvajset inovacij v tem tehnološkem demonstratorju se osredotoča na ljudi. Vsi so operativni: skrbijo za voznika, potnike in druge udeležence v prometu. H1st vision predstavlja med drugim popolnoma nov in varen biometrični nadzor dostopa, edinstveno izkušnjo zvoka v notranjosti, optimiziran doseg in polnjenje, nadzor in pomočnika za spremljanje zdravja voznika in vozila ter
napovedna opozorila za zaščito potnikov in drugih oseb na cesti z uporabo napovednih opozoril.

H1st vision je opremljen s strokovnim znanjem in izkušnjami članov podjetja Software République, ki so vsi pomembni akterji, ter obetavnih zagonskih podjetij, izbranih zaradi njihovih edinstvenih prispevkov. V rekordnih šestih mesecih ga je razvila ekipa 100 ljudi. S tem funkcionalnim virtualnim in resničnim konceptom Software République dokazuje pomen modela odprtih inovacij za inkubacijo resničnih industrijskih projektov, ki pomagajo, da Evropa postane ugledno središče mobilnosti prihodnosti.

Podoba potniške kabine avtomobilov se čedalje bolj spreminja.

20 inovacij v notranjosti vozila
Koncept H1st vision združuje revolucionarno tehnologijo mobilnosti, ki je osredotočena na varnost in dobro počutje potnikov ter dobrobit okolja. Ko se približate vozilu, se zažene programska oprema za prepoznavanje postave in obraza, ki omogoči dostop do potniškega prostora in nato vžig. Avatar, ki se projicira na okno in nato na osrednjo konzolo, pozdravi uporabnika in mu pomaga z vsemi razpoložljivimi funkcijami.

Sistem potopitvene zvočne izkušnje, zasnovan v sodelovanju z Jeanom-Michelom Jarrom, uporabnike obda s kokonom in v kombinaciji z inovativnim mikrofonom prostorizira oddajanje in sprejemanje zvoka na vsakem sedežu. H1st vision ima tudi vmesnik za plačevanje v avtomobilu in pametnega pomočnika za parkiranje. Za trajnostno mobilnost se deli iz silicijevega karbida uporabljajo v ključnih sistemih, ki poganjajo električna vozila, in v polnilnih postajah, kar znatno poveča učinkovitost.  Polnilne postaje Powerbox delujejo v obe smeri (V2G, Vehicle to Grid), zato lahko avtomobil podpira tudi omrežje ali pomaga napajati vaš dom v času povečane porabe.

Vrsta fizičnih in virtualnih senzorjev skrbi za zdravje potnikov, v primeru nesreče pa lahko sistem H1st vision prek mobilnega ali satelitskega telefona pokliče reševalne službe. Spremlja se tudi stanje obrabe ključnih sestavnih delov vozila, kot je akumulator ali pnevmatike. H1st vision lahko celo ustvari lastno zdravstveno potrdilo. Virtualni dvojček v digitalnem mestu prikazuje razširjeno povezavo avtomobila z okoljem (mesto 4.0, drugi udeleženci v prometu, druga infrastruktura itd.), da se odkrijejo morebitne nevarnosti, zagotovi varnost ljudi, če so ranljivi, in optimizirajo prometni tokovi reševalnih vozil.

Podoba potniške kabine avtomobilov se čedalje bolj spreminja.

Zasnova konceptnega vozila H1st vision
H1st vision je več kot le demonstracijski model na kolesih, saj gre za resnično vozilo, v katerem lahko udobno sedijo štirje potniki. Privlačen dizajn je skladna kombinacija gladkih površin in ostrih kotov, ki jih poudarja srebrna barva z vijoličnim lakom. Vitke in elegantne sprednje in zadnje luči dodajo silhueti vozila izrazito tehno noto, medtem ko vas v notranjosti čaka vsa najsodobnejša tehnologija.

Za zasnovo vozila H1st vision je značilna oblika romba, oblika zadnjih luči pa je navdihnjena z novim Renaultovim logotipom. Sprednji del vozila, ki odraža videz popolnoma električnih avtomobilov, nima zračnih odprtin ali dovodov zraka. Na videz perforirana rešetka je v resnici elegantna šahovnica diamantov iz pleksi stekla, skozi katero LED-diode oddajajo barvno svetlobo. LED-diode pošiljajo tudi interaktivni svetlobni signal, ki lahko opozori pešce ali nakaže, da se je vozilo ustavilo v sili. (mpo/foto Renault)

Sodelovanje Renaultovih strokovnjakov je močno vplivalo na podobo prototipnega vozila.

 

Delite