Heroji v pižamah vozijo v drugi krog

Pobuda Heroji v pižamah se na osnovi pozitivnih rezultatov iz lanskega leta optimistično podaja v nadaljevanje misije zmanjševanja števila voženj pod vplivom alkohola. Z dosedanjimi rezultati so sodelujoči zadovoljni, a želijo si še boljše.

Na letni ravni se je število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola, že zmanjšalo za 28 odstotkov, in pri tem je pomembno vlogo odigrala tudi pobuda Zavoda Vozim, zavarovalnice Generali in Toyote Slovenija, ki so izpostavili dejanske »Heroje v pižamah«, pripravljene trezno in odgovorno poskrbeti za varen prevoz tistih, ki zaradi alkohola ne sodijo več za volan.

Opogumljeni z lanskimi rezultati želijo poslanstvo za izboljšanje prometne varnosti med mladimi s podporo ambasadorjev iz strokovne javnosti nadaljevati tudi v prihodnosti, saj tragična statistika še vedno ostaja pereč problem. Vsaka peta prometna nesreča s smrtnim izidom se namreč še vedno zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola in od teh vsako četrto povzročijo mladi. Vsaka četrta smrtna žrtev prometne nesreče pod vplivom alkohola je mladostnik.

Več nesreč na podeželju
Kot poudarjajo pobudniki, je zaskrbljujoč podatek pri tem dejstvo, da se zunaj večjih mest zgodi dvakrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi. To je povezano z dejstvom, da je na podeželju opazno pomanjkanje taksi storitev in storitev javnega prevoza, zato je prav tam, na lokalni ravni, treba iskati rešitve.

Pobudniki akcije so zato pripravili celosten model, ki v lokalnem okolju združuje vse ključne deležnike in mlade, še posebej aktivno pa so se povezali s številnimi občinami, ki so z njihovo pomočjo sprejele konkretne akcijske načrte za spremembe.

Paket informacij za vse, ki želijo pobudo izpeljati tudi v posameznih občinah.

Paket informacij in ukrepov
Za lažjo izvedbo pobude v več slovenskih občin in izvajanje ukrepov za boljšo prometno varnost so letos pripravili priročen paket korakov in orodij, ki ga bodo razdelili 50 občinam po vsej Sloveniji, predvsem tistim, kjer je prometna varnost v nezavidljivem stanju.

Pobudo »Heroji furajo v pižamah« podpirajo tudi Ministrstvo za zdravje in Javna agencija RS za varnost prometa, zaradi svoje izvirnosti, povezovanja in učinkovitih rezultatov pa je bila večkrat strokovno nagrajena, med drugim tudi z najvišjo mednarodno strokovno nagrado »Excellence in Road Safety Award«, ki jo podeljuje Evropska komisija najboljšim praksam na področju varnosti v prometu.

Iniciativa je najbolj prepoznavna po vožnjah poškodovancev v prometnih nesrečah (invalidov) v lokalnem podeželskem okolju, kjer ni javnega prevoza in taksi služb. Tam so predhodno združili mlade, lokalne odločevalce in vse lokalno odgovorne za prometno varnost ter strokovnjake na posvetih, na katerih so v sedmih občinah sprejeli akcijske načrte in se zavezali k implementaciji učinkovitih ukrepov za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola.

Toyota želi delovati širše in odgovorno
Velike zasluge za prepoznavnost in mobilnost Herojev ima tudi Toyota, ki Zavodu Vozim za izvajanje herojskih aktivnosti omogoča uporabo štirih avtomobilov, predelanih in prilagojenih za vožnje invalidov. Kensuke Tcuchiya, direktor Toyota Adria, je povedal: »Korporacija Toyota mobilnost razume precej širše kot zgolj izdelovanje avtomobilov. Varnost v prometu je v DNK-ju znamke Toyota, zato smo brez pomisleka podprli akcijo Heroji furajo v pižamah, ki si prizadeva za zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola. Zavedamo se širšega pomena te problematike in želimo spodbuditi tako mlade voznike kot njihove starše, da skupaj prevzamejo odgovornost in poskrbijo, da se bodo mladostniki z zabav varno vrnili domov.«

Pobudniki akcije so letos pripravili nov video, kjer nazorno obravnavajo problematiko dopustnosti voženj pod vplivom alkohola, nadaljevali pa bodo s strokovnimi posveti in aktivnim delom z mladimi v novih slovenskih regijah. (mkr/foto Toyota)

Pobuda “Heroji v pižamah” je deležna široke podpore pristojnih ustanov in nekaterih podjetij ter javnosti.

 

 

 

Delite