Hitro menjavanje baterij pri težkih tovornjakih

Na največjem trgu za električne avtomobile, to je seveda kitajski trg, se kar troje podjetij ukvarja z idejo o hitrem menjavanju celotnega baterijskega sklopa pri električnih avtomobilih. Proizvajalec električnih avtomobilov Geely se je osredotočil na menjavo električnih baterij pri težkih tovornjakih in izdelal sistem, s katerim je možno težki baterijski sklop pri tovornjakih zamenjati v minuti.

Geely je v svoje težke električne tovornjake vgradil baterijski sklop neposredno za voznikovo kabino (280 kWh, betonski mešalec ima doseg 190 km), vendar je sklop vgrajen tako, da je dostop možen z vrha. Vozilo mora voznik zapeljati natančno na določeno mesto, da lahko steče avtomatska menjava baterijskega sklopa. Baterijski sklop, težak 3,2 tone, dvigne dvigalo, ga odloži v baterijskem skladišču, vzame polno baterijo in jo namesti na tovornjak. Dokler se voznik ne privadi menjave, celoten proces teče pet minut, sama avtomatska menjava pa traja dobro minuto.

Prostor za menjavo baterij je hkrati tudi polnilnica, kjer se prazne baterije v eni uri popolnoma napolnijo, trdijo pri Geelyju. Polnilnica ima na strehi sončne celice za pomoč pri polnjenju baterij. V polnilnici se nahaja osem baterijskih sklopov. Po Geelyjevih navedbah lahko taka polnilnica/menjalnica baterij na dan oskrbi 50 avtomobilov z električnimi baterijami. Celotna naprava obsega le 200 kvadratnih metrov in je zato zelo primerna za gradbišča ali za namestitev v mestih. (jpe/foto Geely)

 

Delite