Hyundai Kona Electric: Uporabna in zabavna

Hyundai se tudi pri modelu Kona drži filozofije, da kupcem ponudi skoraj enak avto z različnimi pogonskimi sklopi in tako zajame širok krog uporabnikov z zelo različnimi potrebami.

Kona s povsem električnim pogonom se tako po osnovni zasnovi skoraj ne razlikuje od ostalih sorodnic z enakim imenom. Kompaktne mere 2,6 metra dolgemu avtomobilu zagotavljajo vsestransko uporabnost v urbanih okoljih, pri izvenmestnih pobegih ali avtocestnih popotovanjih. Zaradi dobro izkoriščenega prostora je lahko Kona tudi družinski avtomobil za tiste z mlajšimi sopotniki in zmernostjo pri količini prtljage.

Poleg uporabnega prostorskega udobja je izdatna tudi ponudba opreme, razlike med ravnmi opremljenosti omogočajo prilagajanje dejanskim potrebam in razpoložljivim finančnim sredstvom.
Kona electric pa se izkaže tudi zaradi svojega pogonskega sklopa. Preizkusna različica je sicer ponujala zmogljivejši elektromotor z močjo 150 kilovatov (204 KM) in zmogljivejšo baterijo s 64 kWh, kar je seveda pomenilo zelo veliko veselja pri vožnji in manj stresa pri razmišljanju o dosegu. Voznik se lahko po potrebi vedno odloči za hitro polnjenje in si z minimalnim postankom, recimo za malico, izdatno podaljša doseg.

Seveda pa tudi pri Koni electric velja, podobno kot pri drugih avtomobilih z električnim pogonom, da je zaželen domač priključek, ki zagotavlja polnjenje brez obiskov javnih polnilnic. Z domačim priključkom bo zaloga energije v bateriji verjetno vedno na ustrezni ravni, v primeru da se kupec odloči za zmogljivejšo baterijo, pa bo v njej vedno tudi nekaj rezerve za nepredvidene poti izven dnevne rutine, ki v Sloveniji navadno ne dosega prav velikih razdalj. (mkr/foto mkr)

Cenovna razlika med Kono electric s šibkejšo 39,2 kWh in močnejšo 64 kWh baterijo je izdatna, kar 5.000 evrov, zato je pred izbiro tehten premislek o dejanskih predvidenih poteh. Razlika je sicer tudi v moči elektromotorja, 100 ali 150 kW, a razlogi za izbiro so lahko enaki.

Hyundai Kona Electric * od 35.900 EUR * www.hyundai.si

Delite