Hyundai Kona izstopa iz povprečja

Povpraševanje po križancih oziroma malih SUV-jih na evropskih trgih narašča in tako kot ponavadi so pri Hyundaiju znali prisluhniti željam in potrebam evropskih kupcev ter zasnovali nov model Kona, ki prijetno preseneti z videzom in vsebino.

Kot poudarjajo pri izdelovalcu, ki želi do leta 2021 postati največji azijski proizvajalec vozil v Evropi, temelji 4.165 milimetrov dolga Kona na kompaktni platformi SUV, s sodobno zasnovano nadgradnjo, ki pritegne z zunanjo podobo, saj izstopa iz povprečja, hkrati pa oblikovalci niso pretiravali s skrajnostmi.

Ker bodo prodajalci ponujali 28 individualnih kombinacij dvobarvne karoserije, bodo kupci lažje prilagodili podobo svojemu lastnemu okusu, podobno pa velja tudi za notranjost, kjer bodo lahko izbrali med različnimi barvami podrobnosti ter z njimi uskladili celo barvo varnostnih pasov.

Seveda pa kupcem ne bodo ponujali le videza, ampak tudi obilo vsebine. Kona kot prvi model v Hyundaijevi ponudbi prinaša projekcijski zaslon, na katerem se poleg hitrosti vozila izpisujejo ključni podatki večfunkcijskega informacijsko zabavnega sistema, ki omogoča tudi povezljivost s pametnimi telefoni.

Kupci Kone pa bodo lahko izbirali tudi med pestrim naborom asistenčnh sistemov pod skupnim imenom smart sense, med katere sodijo na primer sistem za preprečevanje naleta s funkcijo zaznavanja pešcev, sistem za ohranjanje smeri na voznem pasu, ter sistemi za nadzor voznikove zbranosti, nadzor mrtvih kotov, prečni promet. Kona pa zna tudi zasenčiti dolge luči in osvetliti ovinek v smeri vožnje.

Ponudba pogonskih agregatov je zaenkrat omejena na bencinski del, in sicer na 1,0-litrski motor z največjo močjo 88,3 kilovata (120 KM) in 1,6-litrski motor z močjo 130 kilovatov (170 KM). Prvi poganja le prednji par koles, drugi pa vsa štiri; pri prvem je serijsko na voljo šeststopenjski ročni menjalnik, pri drugem sedemstopenjski robotizirani menjalnik.

Za najcenejšo različico Hyundaija Kona z dvokolesnim pogonom bo treba na slovenskem trgu odšteti 14.990 evrov, za različico s štirikolesnim pogonom in zmogljivejšim motorjem pa 21.990 evrov. (mkr/foto mkr)

 

 

Delite