In vendarle je Mercedes izdeloval pick-upe

Mercedes-Benz je v ponudbo uvrstil tudi poltovornjak razreda X in s tem zapolnil luknjo v ponudbi svojih vozil.

Vozil pick-up namreč ta tovarna v zadnjih desetletjih ni izdelovala: zadnje osebno vozilo s kesonom so izdelovali takoj po drugi svetovni vojni na osnovi MB 170, nato pa so posamezne delavnice sem in tja predelale Mercedesova osebna vozila in jim vgradila keson za tovor.

Mercedes-Benz je leta 1946 začel izdelovati poltovornjake na osnovi modela MB 170.

Toda sam Mercedes je vendarle izdeloval pick-upe tudi serijsko – v Argentini. Od leta 1972 do 1976 je namreč Mercedes-Benz v svoji sestavljalnici avtomobilov Argentini izdeloval pick-upe na osnovi vozil 220 D (razred W 115) in ga prodajal kot poltovornjaka z eno ali dvema vrstama sedežev.

V Argentini je ta avtomobil dobil ljubkovalni naziv La Pivk-up, ni pa imel štirikolesnega pogona, kot se za prave terenske poltovornjake spodobi. Poganjal ga je dizelski motor (OM 615), ki je imel 2197 ccm, samo 60 konjskih moči in majhen navor (125 Nm).

Svoje čase je bil v Argentini prepovedano uvažati avtomobile, uvozne omejitve pa niso veljale za avtomobilske dele (mehanske in karoserijske dele). Montaža avtomobilov iz uvoženih avtomobilskih delov je bila torej edina možnost, ki jo je izkoristil tudi Mercedes Benz in v Buenos Airesu v delavnici Gonzales Catan izdeloval poltovornjake. Po argentinskih cestah še zdaj vozijo ti starodobni Mercedesovi pick-upi, nekaj pa so jih izvozili celo v Evropo.  (jpe/foto Mercedes-Benz)

 

Delite