Indukcijski grelniki za lažje in varnejše delo

Sodobni avtomobili z obilico naprednih in hkrati konstrukcijsko bolj zapletenih sistemov zahtevajo tudi povsem nove pristope k popravilom in ustrezna, bolj kakovostna orodja.

Mednje sodijo tudi naprave za segrevanje posameznih delov oziroma karoserije. Uporaba odprtega plamena za tovrstne potrebe namreč ni več primerna, še posebej ne, ko gre za delo na ali v bližini sklopov iz različnih materialov, tudi takšnih, ki so občutljivi na segrevanje oziroma jih lahko odprt plamen poškoduje ali celo vžge. S pomočjo indukcijskih grelnikov pa je mogoče učinkoviteje in varneje ogreti točno določena mesta ter tako opraviti želeni poseg.

V marsikateri delavnici ugotavljajo, da brez indukcijskih grelnikov ne gre več, saj omogočajo lažje in varnejše delo točno tam kjer rabijo toploto.

Ponudba tovrstnih naprav na trgu je dokaj pestra, med izdelovalci z bogatimi izkušnjami na tem področju in ponudbo naprav za različne potrebe pa je tudi italijanski Teknel, ki poleg serijskih naprav izdeluje grelnike tudi po naročilu posameznega kupca s specifičnimi potrebami.

V avtomobilski panogi sicer ponavadi zadostuje že katera izmed serijskih naprav. Razpon njihovih zmogljivosti namreč sega od najmanjših in najšibkejših, primernih za občasno uporabo, preko večjih in zmogljivejših za tako rekoč dnevno uporabo, na primer v vulkanizerskih ali ličarskih delavnicah, pa vse do največjih in najzmogljivejših (v okviru redne ponudbe), s katerimi je mogoče učinkovito opraviti različna dela tudi na večjih gospodarskih vozilih.

Pri izbiri ustreznega indukcijskega grelnika je tako treba upoštevati predvsem dejanske potrebe, obseg del, ustreznost za delo na različnih materialih, prilagodljivost grelnih nastavkov ter možnost njihove hitre menjave, nenazadnje pa tudi priročnost in varnost uporabe. Na primer ustreznih konstrukcijskih rešitev za hlajenje in zmanjševanje možnosti električnega udara, možnosti nastavitev delovanja na sami napravi in možnost vklopa delovanja na sami delovni ročici.

Med indukcijskimi grelniki so priljubljeni tudi kompaktni in mobilni grelniki, kot je na primer Teknelov Butterfly EVO z grelno močjo 3,5 kW, težak le osem kilogramov.

Večina naprav deluje s pomočjo priklopa na električno omrežje v delavnici, v ponudbi pa so tudi naprave z vgrajenimi akumulatorji za delo na terenu.

Delovanje indukcijskega grelnika
Indukcijsko segrevanje je proces segrevanja kovinskih delov z elektromagnetno indukcijo. Indukcijski grelnik sestavljajo elektromagnet in elektronski oscilator, ki uravnava prenos visokofrekvenčnega izmeničnega toka skozi elektromagnet. Hitro izmenično magnetno polje ustvarja električne tokove v električnem dovodu. Električni tokovi pa se prenašajo skozi material, ki se zaradi upornosti greje.

 

Delite