Izkušnja v virtualnem svetu za varnejšo resničnost

S pomočjo napredne tehnologije je mogoče v virtualni resničnosti varno spoznati nevarnosti, ki jih povzroča alkoholiziranost za volanom. Simulator vožnje pod vplivom alkohola je v okviru svojega družbeno odgovornega delovanja na področju varnosti v cestnem prometu predstavila zavarovalnica Generali.

»Želimo si, da to VR izkušnjo pridobi kar največ ljudi, še posebej mladi in srednješolci, ki so tik pred tem, da nase prevzamejo veliko odgovornost in se na cesto podajo kot samostojni mladi vozniki,« je ob predstavitvi poudarila predsednica uprave zavarovalnice Vanja Hrovat in dodala, da bodo lahko izkušnjo v virtualnem svetu posamezniki doživeli tudi v sklopu projekta »Čista nula, čista vest«, ki ga izvaja Zavoda Varna pot in ga v letu 2018 podpirajo še Javna agencija Republike Slovenije za varnost v prometu, Policija ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Varnost je v rokah posameznika
»Prometna varnost zadeva vsakega izmed nas. Del prometa smo vsak dan in prav posamezniki smo tisti, ki lahko za varnost na cestah s številnimi malimi koraki naredimo zelo veliko. Še posebej vozniki avtomobilov, saj smo v prometu najmočnejši. S svojim treznim in odgovornim ravnanjem za volanom lahko zagotovimo tako lastno varnost kot varnost vseh ostalih – sovoznikov, kolesarjev in pešcev,« meni Vanja Hrovat in poudarja: »Na cestah je alkohol še vedno vse prevečkrat prisoten in je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Naš vložek, trud in energija bodo poplačani, če bomo z omenjeno podporo in sporočili virtualne izkušnje uspeli preprečiti eno samo prometno nesrečo, ki se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola oziroma njeno žrtev.«

Preventivna izkušnja v VR, s katero posameznik na preprost način lahko izkusi, kako se sam oziroma njegovo telo odziva, ko za volan sede v opitem stanju, bo mladim prvič na voljo v sklopu preventivne akcije »Čista nula, čista vest« Zavoda Varna pot, s katerim Generali sodeluje že skoraj desetletje. Slovenski srednješolci pa je bodo deležni tudi v okviru preventivnih delavnic Zavoda Varna pot »5x STOP je COOL«.

Še vedno prevelika mera tolerance
Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, je na predstavitvi simulatorja znova poudaril: »V Sloveniji z veliko toleranco radi spregledamo dejstvo, da je več kot 30 % najhujših prometnih nesreč v direktni povezavi z alkoholom. Ta predstavlja enega izmed najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek hudih nesreč.«

Tudi Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave vožnjo pod vplivom alkohola označuje za nesprejemljivo in neodgovorno dejanje in ne podpira tolerance do vožnje v povezavi z alkoholom. Navedel je tudi nekaj statistik za leto 2018 in primerjavo z letom 2017: »Alkoholizirani udeleženci so do konca oktobra 2018 povzročili 1.210 prometnih nesreč. V letu 2017 je bilo 1.256 prometnih nesreč ali 3,7 % manj kot letos. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,43 g alko/kg krvi. Skupno so v letošnjem letu 9,5 % prometnih nesreč povzročili alkoholizirani udeleženci.«

»0,0 FURA« je posebno doživetje v virtualnem svetu
Omogoča sodoben način nazornega prikaza zmanjšanih psihofizičnih sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola. Preventivna virtualna izkušnja, s katero lahko posameznik na preprost način izkusi, kako se sam oziroma njegovo telo odziva, ko za volan sede v opitem stanju, na posameznika naredi močan vtis.

Sama izkušnja traja tri minute. Posameznika na vožnjo povabi simpatičen robotek Geri, ambasador varne vožnje iz leta 2068. »Voznik« vožnjo prične v treznem stanju, nato pa se skozi čas stopnja njegove opitosti povečuje. Na cesti se »voznik« tekom različnih stopenj opitosti srečuje z različnimi ovirami: vožnja v mraku, ovinki, nasproti vozeča vozila, kolesarji, pešci, živali na cesti …

Igralec pa preko virtualne izkušnje lahko spozna, kako alkohol vpliva na njegove sposobnosti, ki jih potrebuje za varno vožnjo – vid, motorika, samodojemanje … Ob koncu virtualne izkušnje sledi močan poziv posamezniku za varno in odgovorno vožnjo – za volan vedno le v treznem stanju.

Virtualno izkušnjo »0,0 FURA« bodo lahko posamezniki izkusili tudi v sklopu projekta »Čista nula, čista vest«, ki ga izvaja Zavoda Varna pot. Postala pa bo tudi sestavni del preventivnih delavnic Zavoda Varna pot »5x STOP je COOL«, ki so namenjene predvsem srednješolcem. Kadar virtualna izkušnja »0,0 FURA« ne bo v uporabi Zavoda Varna pot, bo javnosti na voljo za preizkus v eni izmed večjih poslovalnicah zavarovalnice Generali po Sloveniji (točen razpored bo objavljen spletni strani in FB profilu zavarovalnice). (mkr/foto mkr)

Delite