Izredna pocenitev rabljenih dizlov v Nemčiji

Ko so v Nemčiji pred nekaj tedni sprejeli možnost, da mesta lahko prepovedo vožnjo v mestnih središčih dizelskim avtomobilom, ki izpolnjujejo okoljske standarde Euro 5, je cena rabljenih dizelskih vozil Euro 5 strmoglavila. Rabljena dizelska vozila so se pocenila za 30 do 50 odstotkov. Vsak deseti prodajalec rabljenih avtomobilov celo zatrjuje, da avtomobilov, ki jih poganja starejši dizelski pogon (do Euro 5), sploh ne morejo več prodati.

Trgovci zato zahtevajo, da bi vlada pomagala pri proizvajalcih doseči kar se da dostopno ceno za vgraditev naknadne opreme, ki dodatno očisti izpušne pline do standarda Euro 6, in finančno pomoč za tiste lastnike avtomobilov, ki so pripravljeni vložiti nekaj denarja v dodatno opremo. Za vgradnjo najcenejše dodatne opreme je po nekaterih podatkih treba odšteti okoli 1300 evrov, ker pa še ni preverjeno njeno delovanje, se kupci zanjo ne odločajo

Tudi prodaja dizelskih avtomobilov Euro 6 je zdrsnila daleč pod prejšnjo raven. Avtomobili morajo izpolnjevati standard Euro 6d oziroma Euro 6d-Temp, da privabijo kupce. Trgovci zahtevajo od avtomobilskih tovarn obljubo, po kateri bi imel kupec pravico avto, ki ima dizelski pogon, zamenjati, če z njim ne bo mogel zapeljati v mestna središča. (jpe/foto ampnet)

Cena rabljenih vozil z dizelskim motorjem je na nemškem trgu občutno padla, kar je dobro za kupce, ki jih ne bodo uporabljali v mestnih središčih.

 

 

 

Delite