Jeep Avenger je osvojil naziv Evropski avto leta 2023

Novi Jeep Avenger, prvo popolnoma električno vozilo (BEV) legendarne znamke, je osvojilo naziv Evropski avto leta 2023 (Car of the Year 2023). Avenger je prišel v ožji izbor skupaj s šestimi drugimi finalisti, modeli Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X in Volkswagen ID Buzz.

Zmagovalec je bil izbran z glasovanjem, v katerem je sodelovalo 57 strokovnih sodnikov iz 22 držav, Avenger je prejel 328 točk in 21 najboljših ocen ter na koncu osvojil 87 točk več od najbližjega tekmeca. Søren W. Rasmussen, predsednik žirije za izbor evropskega avta leta je ob tem izjavil: »Jeep Avenger je zasluženo zmagovalec izbora za avto leta. Na prepričljiv način odraža čas, v katerega je vstopil v avtomobilski svet, in s svojim dizajnom izžareva veliko spremembo, s katero se sooča legendarna znamka. Jeep Avenger je pravi Evropejec in ima toliko dobrih lastnosti, da je navdušil žirijo.«

Predstavitev vozila Jeep Avenger v Evropi označuje začetek naslednje faze elektrifikacije znamke Jeep – vala BEV – s štirimi povsem električnimi vozili, ki bodo prišla na trg do leta 2025. Do konca leta 2030 bodo vsa vozila znamke Jeep, ki bodo prodana v Evropi, 100-odstotno električna. 

Novi električni pogonski sklop združuje 400-voltni elektromotor s 115 kilovati moči in najvišjim navorom 260 Nm ter novo baterijo z uporabno kapaciteto 50 kWh, ki omogoča doseg do 400 km po ciklu WLTP in več kot 550 km po mestu. (mpo/foto Jeep)

 

Delite