Jeep Renegade 4xe: Tradicija in tehnologija

Jeep Renegade 4xe dokazuje, da je mogoče uspešno združiti ugledno tradicijo in napredno tehnologijo. V jasno prepoznavno embalažo z izstopajočo značilno prednjo masko, ki na daleč sporoča, da je Renegade čisto pravi Jeep, so uspešno vgradili tehnologijo značilno za sodobna vozila z električnim pogonom.

Namesto klasičnega štirikolesnega pogona ima priključni hibrid Renegade 4xe ločena pogona prednje in zadnje osi, kar voznik dejansko ne zaznava, saj nad delovanjem uspešno bdi elektronika. V upravljanje ali samostojno oziroma usklajeno delovanje pogona se lahko voznik sicer vmeša na dva načina. Z izbiro prilagajanja vožnje terenu oziroma razmeram na cesti ter izbiro hibridnega, električnega ali klasičnega pogona. Zadnji je namenjen predvsem kopičenju električne energije za tihe prihode v domačo sosesko ali vstopanje v cone z okoljskimi omejitvami. Primarni hibridni pogon namreč daje prednost porabi električne energije s ciljem doseganja čim manjše porabe bencina, kar pomeni bolj ali manj stalno praznjenje baterije v katero se energija sicer vrača tudi med zaviranjem.

Vgradnja priključno-hibridnega pogona poleg boljših voznih lastnosti zaradi nižjega težišča, prinaša za marsikoga ključno prednost tudi v možnosti polnjenja akumulatorske baterije iz omrežja, saj se lahko tako večina dnevnih potreb po vožnji pokrije z elektriko. Ob tem je treba le dodati to, da PHEV nima opcije hitrega polnjenja in da je tako najboljša izbira predvsem za tiste uporabnike, ki ga lahko parkirajo ob vtičnico in baterijo polnijo počasi. Slednje seveda pozitivno vpliva na daljšo življenjsko dobo baterije.

Poleg visoke pogonske tehnologije pa Jeep Renegade 4xe zagotavlja tudi dovolj prostorno potniško kabino, predvsem za sopotnike morda malce (pre)trdo vzmetenje, a za voznika prijetno vozno izkušnjo, ne glede na vremenske ali terenske razmere. (mkr/foto mkr)

Kupci, ki si želijo imeti »le« Jeep Renegade, ga lahko dobijo že za precej manj denarja, saj se cenovna lestvica začne pri 18.590 evrih. Razlika v ceni do 4xe je očitna, a glede na visoko raven vgrajene tehnologije električnega štirikolesnega pogona v različici Renegade 4xe, bo razlika očitna tudi v vožnji.

Jeep Renegade 4xe * od 33.990 EUR * www.jeep.si

Delite